Jak na chov potkanů?

Potkani nejsou jen běžní obyvatelé městských stok, ale mohou být také milujícími a inteligentními domácími mazlíčky, kteří vás překvapí svou hravostí a vazbou na člověka. V našem nejnovějším článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o chovu potkanů, od základní péče, přes výběr správného prostředí, až po rady, jak rozvíjet jejich sociální a mentální schopnosti. Ať už jste zkušený chovatel nebo začátečník, přinášíme vám ucelený průvodce, který vám pomůže pochopit a prohloubit vztah s těmito neobyčejnými zvířaty. Připravte se na objevování fascinujícího světa chovu potkanů, kde se setkává láska, péče a vzájemné porozumění.

chov-potkana

Kde je chovat?

Potkani jsou inteligentní a společenská zvířata, která potřebují dostatečný prostor, pohodlí a zábavu.

Zde je několik základních rad, jak jim zajistit vhodné bydlení:

  • Klec pro potkany by měla být co největší, minimálně 60 × 40 × 50 cm pro dva potkany. Měla by mít alespoň dva vstupy a pevné mříže s rozestupem maximálně 1,5 cm.
  • Na dno klece rozprostřete vrstvu hoblin, dřevěných pelet nebo slaměných válečků, které dobře sají moč a umožní potkanům hrabání.
  • Do klece umístěte dřevěný domeček, hamaku, květináč nebo jiné úkryty, kde se potkani budou cítit bezpečně a pohodlně.
  • Potkani rádi okusují různé předměty, proto jim dejte něco tvrdého, jako je chleba, větve nebo dřevěné hračky, aby si obrušovali zuby.
  • Potkani jsou velmi hraví a zvídaví, takže je dobré jim nabídnout různé hračky, jako jsou míčky, tunely, žebříky, houpací mosty nebo kruhy.
  • Potkani by měli být chováni v párech nebo skupinách stejného pohlaví, protože jsou velmi sociální a potřebují společnost.
  • Potkani by měli být chováni vevnitř, kde je teplé a suché. Klec by měla být umístěna na klidném a světlém místě, ale ne na přímém slunci nebo v průvanu.
  • Potkani by měli mít k dispozici čerstvou vodu a kvalitní krmivo, které obsahuje směs zrní, granulí, ovoce a zeleniny

banner blog bovram

 

Jak krmit potkana?

Krmení potkanů je důležitou součástí jejich chovu, protože ovlivňuje jejich zdraví a pohodu. Potkani jsou všežravci, kteří potřebují pestrou a vyváženou stravu, která obsahuje sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy a minerály.

Základem jejich stravy by měla být kvalitní krmná směs, která je speciálně určená pro potkany. Obsahuje obiloviny, granule, semínka, sušené ovoce a zeleninu, které pokrývají jejich nutriční potřeby. Krmnou směs by měli mít potkani neustále k dispozici v misce nebo na podestýlce.

Kromě krmné směsi by měli potkani dostávat i čerstvé ovoce a zeleninu, které jim dodávají vlákninu, vitaminy a minerály. Můžete jim nabídnout například jablko, hrušku, banán, hrozny, okurku, mrkev, salát, kukuřici nebo hrášek. S ovocem to ale nepřehánějte, protože může způsobit průjem nebo nadýmání.

Potkani také ocení občasné pamlsky, jako jsou tyčinky, piškoty, oříšky, sušenky nebo jogurty. Ty jim ale podávejte jen v malém množství a nepravidelně, protože jsou bohaté na cukry a tuky, které mohou vést k obezitě nebo jiným zdravotním problémům.

Potkani by měli mít také možnost obrušovat si zuby, které jim neustále rostou. K tomu jim můžete dát tvrdý chléb, větvičky ovocných stromů nebo vrbové větve, dřevěné hračky nebo kosti z kůže.

Měli by mít k dispozici čerstvou a čistou vodu, kterou jim podávejte v napáječce. Vodu byste měli každý den vyměňovat, aby se nezakalila nebo nezarostla řasami. Vyhněte se chlorované vodě, která může dráždit jejich trávicí systém.

Množství a složení krmení se může lišit podle věku, velikosti, aktivity a zdravotního stavu potkana. Obecně platí, že potkan by měl sníst vše, co mu naservírujete, a nevybírat si jen to, co se mu líbí. Pokud mu zůstane nějaké krmení, můžete mu snížit dávku. Pokud má potkan nadváhu, omezte mu tuky a cukry. Pokud je potkan nemocný, starý nebo březí, zvyšte mu bílkoviny a vitaminy.

 

Jak pečovat o potkana?

Péče o potkana není příliš složitá, ale vyžaduje několik základních pravidel. Potkani jsou společenská a hravá zvířata, která potřebují dostatek prostoru, pohodlí, zábavy a společnosti.

Zde je několik tipů, jak o potkana pečovat:

  • Pořiďte si vhodnou klec pro potkany, která by měla být co největší, minimálně 60 × 40 × 50 cm pro dva potkany. Klec by měla mít alespoň dva vstupy a pevné mříže s rozestupem maximálně 1,5 cm.
  • Vyberte si kvalitní podestýlku, která dobře sají moč a umožní potkanům hrabání. Můžete použít hobliny, dřevěné pelety nebo slaměné válečky. Vyhněte se podestýlce z cedrového nebo borovicového dřeva, která může dráždit dýchací cesty potkanů. Doporučujeme podestýlku Ekotek-t.
  • Zařiďte klec různými úkryty, hračkami a herními prvky, které potkanům zajistí pohodlí a zábavu. Můžete použít dřevěný domeček, hamaku, květináč, míček, tunel, žebřík, houpací most, kruh, větve nebo dřevěné hračky. Potkani rádi okusují různé předměty, proto jim dejte něco tvrdého, jako je chléb, větve nebo kosti z kůže, aby si obrušovali zuby.
  • Chovejte potkany v párech nebo skupinách stejného pohlaví, protože jsou velmi sociální a potřebují společnost. Pokud chcete chovat samce a samici, musíte je nechat vykastrovat nebo sterilizovat, jinak budou mít časté vrhy, což může být pro samici nebezpečné.
  • Umístěte klec na klidné a světlé místo, kde je teplé a suché. Klec by neměla být na přímém slunci nebo v průvanu. Potkani jsou aktivní hlavně v noci, proto je nechte spát během dne a nebuďte je rušit.
  • Zajistěte potkanům kvalitní krmivo, které obsahuje směs zrní, granulí, ovoce a zeleniny. Potkani by měli mít neustále k dispozici krmnou směs v misce nebo na podestýlce. Kromě toho by měli dostávat i čerstvé ovoce a zeleninu, jako je jablko, hruška, banán, hrozny, okurka, mrkev, salát, kukuřice nebo hrášek. Občas jim můžete dát i nějakou pamlsku, jako je tyčinka, piškot, oříšek, sušenka nebo jogurt, ale jen v malém množství a nepravidelně.
  • Dodávejte potkanům čerstvou a čistou vodu, kterou jim podávejte v napáječce. Vodu byste měli každý den vyměňovat, aby se nezakalila nebo nezarostla řasami. Vyhněte se chlorované vodě, která může dráždit jejich trávicí systém.
  • Čistěte klec a podestýlku pravidelně, alespoň jednou týdně. Používejte jen nezávadné čisticí prostředky, jako je ocet nebo sůl. Vyhněte se chemickým nebo parfémovaným přípravkům, které mohou potkany podráždit nebo otrávit.
  • Kontrolujte zdravotní stav potkanů každý den. Pozorujte jejich chování, vzhled, váhu, dech, srst, kůži, oči, uši, nos, zuby, ocas a tlapky. Pokud si všimnete nějakých změn, jako je apatie, hubnutí, dušnost, kýchání, kašel, výtok, krvácení, zánět, svědění, ztráta srsti, nádor, zlomenina nebo poranění, obraťte se na veterináře.
  • Věnujte se potkanům každý den. Hrajte si s nimi, mazlete je, učte je trikům, nechte je běhat po místnosti (za dohledu a v bezpečném prostředí). Potkani jsou velmi inteligentní a citliví, potřebují vaši lásku a pozornost.

Jak se rozmnožují?

Potkani se rozmnožují velmi rychle a po celý rok. Samice potkana může mít 4-6 vrhů ročně, každý s 10 a více mláďaty.

Březost trvá 20-24 dní a samice může být znovu nakryta hned po porodu.

Mláďata se rodí holá, slepá a hluchá, ale rychle rostou a začínají vidět, slyšet a prozkoumávat své okolí. Ve věku 4-6 týdnů se mohou odstavit od matky a začít se rozmnožovat.

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan

Black rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rat

House rat | rodent | Britannica [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/animal/house-rat

ADW: Rattus rattus: INFORMATION [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://animaldiversity.org/accounts/Rattus_rattus/