Jak na chov holubů? Kompletní průvodce

Chov holubů je zajímavou a starobylou zálibou, která má mnoho podob a možností. Holubi jsou inteligentní a společenští ptáci, kteří se snadno přizpůsobují různým podmínkám a potřebám chovatele. Existuje mnoho plemen holubů, která se liší velikostí, barvou, tvarem, chovným účelem nebo zvláštními znaky. Některá plemena jsou chována pro maso, jiná pro sport, výstavy nebo jen pro radost. V tomto článku se dozvíte, jak začít s chovem holubů, jaké jsou druhy chovu, jak připravit holubník, jak pečovat o holuby a jak je krmit.

chov-holubu

Jak začít s chovem holubů?

Pokud se rozhodnete pro chov holubů, měli byste si nejprve ujasnit, proč a jak chcete holuby chovat. Chcete si jen užívat jejich přítomnosti a pozorovat jejich chování, nebo máte zájem o nějaké konkrétní plemeno, které chcete šlechtit a vystavovat? Chcete holuby chovat pro maso, nebo se zajímáte o sportovní chov, jako je například poštovní holubářství? Podle toho si pak vyberete vhodné plemeno a způsob chovu.

Při výběru plemene je třeba zvážit několik faktorů, jako je velikost, plodnost, odolnost, temperament, nároky na péči, vzhled nebo cena. Některá plemena jsou vhodnější pro začátečníky, jiná vyžadují více zkušeností a dovedností.

Obecně platí, že pro začátek je lepší zvolit nenáročná a odolná plemena, která jsou snadno dostupná a levná.

Pokud si vyberete plemeno, které vás zaujalo, měli byste se obrátit na nějakého zkušeného chovatele, který vám poradí, jak se o něj starat, jak ho krmit, jak ho párovat a jak ho vystavovat.

Můžete se také připojit k nějakému chovatelskému klubu nebo spolku, kde se setkáte s dalšími nadšenci a získáte cenné informace a kontakty. Na internetu najdete také mnoho webů, článků, knih nebo videí, které se věnují chovu holubů.

 

Jaké jsou druhy chovu holubů?

Holuby je možné chovat několika způsoby, podle toho, jakou máte k dispozici plochu, jaké jsou vaše cíle a preference a jaké jsou nároky vašeho plemene.

Základním rozdělením je chov ve voliéře, volný chov a kombinovaný chov.

1) Chov ve voliéře

Chov ve voliéře je vhodný pro plemena, která méně létají a mají těžší stavbu těla, nebo pro plemena, která jsou chována pro maso. Holubi jsou v tomto případě zavřeni ve voliéře, která je součástí holubníku nebo je k němu připojena. Voliéra by měla být dostatečně prostorná, aby holubi měli možnost pohybu a létání. Voliéra by měla být také dobře zabezpečená proti predátorům, jako jsou kočky, lasice, káně nebo sokoli. Výhodou tohoto způsobu chovu je, že máte nad holuby plnou kontrolu, můžete je snadno chytit, ošetřit, párovat nebo vystavovat. Nevýhodou je, že holubi nemají tolik možností k přirozenému chování, jako je hledání potravy, průzkum okolí nebo sociální interakce s jinými ptáky.

2) Volný chov

Volný chov je pro holuby jakožto divoce žijící ptáky nejpřirozenější. Holubi mají neustále možnost vrátit se do holubníku, kde mají úkryt a dostatek potravy, ale zároveň mají kdykoli k dispozici dostatek volného prostoru, aby se mohli proletět.

Tento způsob chovu je vhodný pro plemena, která jsou lehká, rychlá a dobře orientovaná, jako je například poštovní holub. Výhodou tohoto způsobu chovu je, že holubi jsou zdravější, šťastnější a plodnější, než když jsou zavřeni ve voliéře.

Nevýhodou je, že holubi jsou vystaveni většímu nebezpečí, jako je napadení predátory, srážka s autem, otrava nebo nemoc. Holubi také mohou způsobit problémy sousedům, pokud jim znečišťují zahradu nebo střechu. Volně poletující holuby je také třeba zavírat v době, kdy probíhá odstřel přemnožených holubů.

3) Kombinovaný chov

Kombinovaný chov je kompromisem mezi chovem ve voliéře a volným chovem. Holubi jsou většinu času ve voliéře a jsou vypouštěni jen na pár hodin, aby se mohli proletět.

Tento způsob chovu je vhodný pro plemena, která potřebují dostatek pohybu, ale zároveň nejsou příliš náchylná k útěku nebo ztrátě. Výhodou tohoto způsobu chovu je, že holubi mají možnost projevit své přirozené chování, ale zároveň jsou chráněni před nebezpečím a snadno se o ně staráte.

Nevýhodou je, že holubi mohou být stresováni přechodem z voliéry do volného prostoru a naopak, a že musíte dbát na to, aby se všichni holubi vrátili do holubníku včas.

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro holuby od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Holub UNI.

 

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak začít chovat holuby?

  1. Vzdělání: Nejprve se dobře informujte o holubech, jejich chování a potřebách.
  2. Vybavení: Pořiďte si holubník, který je bezpečný, prostorný a dobře větraný.
  3. Výběr holubů: Vyberte si plemeno holubů, které chcete chovat. Existují různá plemena s různými charakteristikami.
  4. Zdravotní péče: Zajistěte, aby holuby pravidelně kontroloval veterinář.
  5. Registrace a právní požadavky: Zjistěte a dodržujte místní předpisy týkající se chovu holubů.

Proč chovat holuby?

  1. Záliba: Holubi mohou být zajímavým a relaxačním koníčkem.
  2. Sport: Někteří lidé se věnují holubím závodům.
  3. Přírodní krása: Mnoho chovatelů si užívá pozorování krásy a chování holubů.

Čím krmit holuby?

  1. Vyvážená strava: Krmivo pro holuby by mělo obsahovat zrna, semena, a doplňky vitamínů a minerálů.
  2. Čerstvá voda: Holubům by měla být vždy k dispozici čerstvá voda.
  3. Vyhnout se nevhodnému jídlu: Vyhněte se krmivu s vysokým obsahem soli a zpracovaným potravinám.

Kde se chovají holuby?

  1. Holubníky: Speciálně navržené struktury, které poskytují holubům bezpečný a pohodlný domov.
  2. Městská a venkovská prostředí: Holuby lze chovat jak ve městě, tak na venkově, ale vždy s ohledem na místní předpisy a sousedy.

Zdroje článku:

Holub domácí – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub_dom%C3%A1c%C3%AD 

Holub – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub