Jak na chov brojlerů?

Chov brojlerů je zajímavý a lukrativní podnikání, které vyžaduje některé znalosti a připravenost. Brojleři jsou speciální drůbeži slepic, které byly vyšlechtěny pro rychlé růst a maso. Jsou neplodné a nesnášejí vajíčka, takže musíte si vylíhnout kuřátka z jiných plemen. Brojleři potřebují dostatek prostoru, krmiva a pitné vody pro svůj zdravý a šťastný život.

jak-na-chov-brojleru

Na co si dát pozor při výběru?

  1. Místnost: měli byste si vybrat místo, kde bude klid, ticho a čisto. Ideální bude mít dostatek svěřence pro brojlery, ale nebylo by mít s nimi kontakt. Měli byste také zajistit dostatečnou teplotu (ne nižší než 20 °C) a vlhkost (60 %) pro brojlery.
  2. Plemeno: měli byste si vybrat plemeno brojlerů podle vaší lokality a preference. Mezi běžné plemena patří dorkinek, orpingtonek, dominant nebo kalimer. Můžete také zvolit odchov venku s odbornou firmou.
  3. Krmivo: krmivo je klíčová složka chovu brojlerů. Musí obsahovat dostatek vitamínů, minerálů a aminokyselin pro rychlý růst a udržení zdravotního stavu brojlery. Můžete použít speciální krmnou směs pro výkrm kuřat nebo si ji připravit sami z čerstvých krmiv jako kopřivy, brambory, řepa nebo zrní. Krmivo byste měli krmit dvakrát denně po dobu 10 minut na každé kuře.
  4. Pitná voda: pitná voda je také důležitá pro chov brojlerů. Musí být čistá a dostatečně teplá (asi 30 °C). Měli byste ji pravidelně kontrolovat a doplňovat podle potřeby.
  5. Výběh: Brojlery potřebují místo ke snášení vajec od ostatních slepic. Proto je vhodné je oddělit od běžných slepic na jiném plemeni. Výběh by měl být dostatečný pro krmení i nocleh.

V naší kategorii si můžete zakoupit krmiva pro brojlery.

 

Jak krmit brojlery?

Brojleři můžeme krmit několika způsoby. Nejrychleji nám budou kuřátka růst, jestliže budeme krmit speciálními krmnými směsmi, jež obsahují množství vitamínů, živin a aminokyselin. 

Krmivo obohacujeme čerstvými kopřivami, bramborami, řepou a zrním. Nepohrdnou ani sušeným a posléze namočeným chlebem či rohlíky.

Brojleři také mohou být krmeni vlastním připraveným jídlem. Je vhodné zahrnout do stravy vařenou, strouhanou zeleninu, různé kořenové zeleniny a brambory. 

Kaše každý den s ječmenem a pšenicí jsou cenné, protože obsahují spoustu přesně těch vitamínů a minerálů, které jsou potřebné pro vývoj kuřete a zlepšení jeho zdraví. Po obohacení kuřecího menu zeleninou se obejdete i bez specializovaného krmiva. 

V přírodě se kuřata snášejí v den, kdy je kterékoli z nich náchylné k mouce vyrobené z luštěnin: z hrachu, kopřivy, jetele, vojtěšky nebo pampelišky.

Dát mláďata potřebují jídlo každé 2-4 hodiny a nechat malou pauzu na noční spánek. Již v prvních dnech života brojlerů může lákat jogurt z odstředěného mléka. Velmi užitečné jídlo je čerstvý sýr. Po 3 dnech kultivace ve stravě zavedena zelená píce (3 gramů na hlavu). Ty obsahují velké množství vitamínů, které vytvoří imunitu brojlerů.

banner blog bovram

 

Zdroje článku:

How to Raise Broiler Chicks - Hobby Farms [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.hobbyfarms.com/how-to-raise-broiler-chicks-3/

Raising Broilers | Extension [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://extension.unh.edu/resource/raising-broilers

Secrets in Successful Rearing of Broiler Breeders | The Poultry Site [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.thepoultrysite.com/articles/secrets-in-successful-rearing-of-broiler-breeders