Jak loví liška slepice?

Liška je jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších predátorů slepic. Liška je rychlá, chytrá, nenápadná a vypočítavá. Dokáže se přizpůsobit různým prostředím a lovit ve dne i v noci. Liška je také velmi hladová a potřebuje se starat o svá mláďata, která se rodí na jaře. Liška proto neváhá napadnout slepice, které jsou pro ni snadným a výživným zdrojem potravy. Jak se liška dostane k slepicím, jak je loví a jak jim zabránit? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku.

Jak liška loví slepice

Jak se liška dostane k slepicím?

Liška je velmi obratná a dokáže překonat různé překážky, které by ji měly od slepic oddělit.

Může prokopat díru pod plotem, přelézt přes plot, nebo dokonce využít stromu nebo jiného objektu, který jí umožní skočit do výběhu nebo kurníku.

Liška také může využít nějaké slabé místo v plotě nebo v kurníku, které bylo poškozeno nebo opotřebované. Je také velmi trpělivá a dokáže čekat na vhodnou příležitost, kdy jsou slepice bez dozoru nebo kdy je tma.

 

Jak liška loví slepice?

Liška loví slepice různými způsoby, podle toho, jaké jsou podmínky a jak je liška hladová. Může napadnout slepice jednu po druhé, nebo se pokusit ulovit co nejvíce slepic najednou.

Může také zabít více slepic, než dokáže sníst, a pak si je odnést do své nory nebo je schovat na jiném místě. Liška může také způsobit velký rozruch mezi slepicemi, které se snaží utéct nebo se bránit, a pak využít jejich zmatku a strachu.

Obvykle zabíjí slepice tím, že jim kousne do krku nebo do hlavy, a pak je zardousí.Může také slepici zranit nebo omráčit tím, že ji udeří do těla nebo do křídel.

Liška pak slepici odnese do bezpečí, nebo ji roztrhá na kusy a sní na místě.

 

Jak zabránit lišce v napadení slepic?

Nejlepším způsobem, jak zabránit lišce v napadení slepic, je zajistit, že slepice jsou v bezpečí a chráněny před liškou. To znamená, že slepice by měly mít k dispozici pevný a uzavřený kurník, který je odolný proti liščím zubům a drápům.

Kurník by měl být také vybaven zámkem nebo jiným způsobem uzavření, který liška nedokáže otevřít. Měl by být také umístěn na místě, kde je dobře vidět a kde není snadné se k němu dostat.

Na odchyt lišky můžete použít sklopec nebo past.

Slepice by také měly mít k dispozici výběh, který je obehnán plotem, který je dostatečně vysoký a hluboko zaražený do země, aby liška nemohla pod ním prohrabat nebo přes něj přelézt.

Výběh by měl být také pokryt sítí nebo jiným materiálem, který zabrání lišce v proniknutí shora. Výběh by měl být také pravidelně kontrolován a opravován, pokud je poškozený nebo opotřebovaný.

Dalším způsobem, jak zabránit lišce v napadení slepic, je odstrašit lišku nebo ji odradit od útoku. To se dá docílit různými prostředky, jako jsou například:

  • Hluk: Lišky se bojí hluku a mohou se vyděsit zvukem rány, výstřelu, troubení, zvonění, nebo i lidským hlasem. Hluk je možné vytvořit ručně, nebo použít nějaké zařízení, které vydává hluk, když je aktivováno pohybem nebo senzorem. Například odpouzovač nebo plašič na lišky.
  • Světlo: Lišky se také bojí světla a mohou se zaleknout světla blesku, reflektoru, baterky, nebo i ohně. Světlo je možné zapnout ručně, nebo použít nějaké zařízení, které zapíná světlo, když je aktivováno pohybem nebo senzorem.

banner blog bovram

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How to Identify Chicken Predators: Foxes - News From The Coop [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://newsfromthecoop.hoovershatchery.com/how-to-identify-predators-foxes/

Why foxes kill chikesn | Cloudflare [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/why-foxes-kill-chickesn-and-leave-them/