Jak doplnit slepicím vápník? Tipy a rady

Vápník je nezbytný minerál pro zdraví a produktivitu slepic. Vápník je základní stavební prvek skořápky vajíčka, která obsahuje až 90 % vápníku. Pokud slepice nemají dostatek vápníku ve stravě, mohou mít problémy se snášením, jako jsou slabé nebo měkké skořápky, nebo dokonce vejce bez skořápky. Nedostatek vápníku také může vést k osteoporóze, což je ztráta hustoty kostí, která zvyšuje riziko zlomenin. Proto je důležité zajistit slepicím dostatečný příjem vápníku, a to zejména v období, kdy jsou ve vrcholné produkci vajec. Doporučená denní dávka vápníku pro nosnice je 3,5 g na 100 g krmiva. Vápník je možné slepicím doplňovat různými způsoby, a to jak z potravin, tak z doplňků stravy. V tomto článku se podíváme na některé z nich.

Jak doplnit slepici vápník

Jaké jsou potraviny bohaté na vápník?

Hlavním zdrojem vápníku pro slepice jsou mléčné výrobky, jako jsou mléko, jogurt, sýr nebo tvaroh. Tyto potraviny obsahují nejen vápník, ale také bílkoviny, vitamíny a minerály, které jsou pro slepice prospěšné.

Mléčné výrobky je možné podávat slepicím buď samostatně, nebo je smíchat s krmivem. Je však třeba dbát na to, aby byly mléčné výrobky čerstvé a nezkyslé, a aby nebyly příliš slané nebo kořeněné.

Dalším zdrojem vápníku pro slepice jsou drcené vaječné skořápky. Tyto skořápky je možné použít z vlastních snesených vajec, nebo z vajec koupených v obchodě.

Před podáním skořápek slepicím je však nutné je pořádně vymýt, osušit, rozdrtit a nasypat do krmítka. Pokud by skořápky obsahovaly zbytky bílku nebo žloutku, mohly by slepice naučit požírat svá vlastní vajíčka, což je nežádoucí chování.

banner blog bovram

Kromě vaječných skořápek je možné slepicím doplňovat vápník i z jiných potravin živočišného původu, jako jsou například rozemleté sušené kosti, rybí moučka, nebo hmyz.

Tyto potraviny jsou také bohaté na bílkoviny a další živiny, které podporují zdraví a snášku slepic. Je však důležité, aby byly tyto potraviny rozemleté na prášek, aby se zabránilo zranění slepic nebo přenosu chorob.

 

Doplněk stravy s vápníkem

Kromě potravin je možné slepicím doplňovat vápník i z doplňků stravy, které jsou k tomu určené. Tyto doplňky jsou obvykle ve formě prášku, granulí, tablet nebo tekutiny, které se přidávají do krmiva nebo do vody.

Tyto doplňky obsahují nejen vápník, ale také další minerály a vitamíny, které jsou pro slepice důležité, jako je například fosfor, hořčík, železo, zinek, měď, mangan, selen, vitamin D, vitamin A, vitamin E, nebo vitamin K.

Při výběru doplňku stravy s vápníkem je třeba dbát na to, aby byl vhodný pro slepice, a aby obsahoval správné množství a poměr vápníku a dalších živin.

Je také třeba dodržovat návod k použití a dávkování, aby se předešlo předávkování nebo nedostatku vápníku. Příkladem doplňku stravy s vápníkem pro slepice je například vápenec, který se prodává v zemědělských prodejnách nebo na internetu.

Pár rad na závěr...

Vápník je nezbytný pro zdraví a produktivitu slepic, a proto je důležité zajistit jim dostatečný příjem tohoto minerálu. Vápník je možné slepicím doplňovat různými způsoby, a to jak z potravin, tak z doplňků stravy.

Mezi potraviny bohaté na vápník patří mléčné výrobky, drcené vaječné skořápky, nebo potraviny živočišného původu. Mezi doplňky stravy s vápníkem patří například vápenec, nebo jiné preparáty obsahující vápník a další živiny.

 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Calcium Supplements for Chickens - Backyard Poultry [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/feed-health/calcium-supplements-for-chickens/

Poultry expert Sue Clarke explains how to feed your hens the correct amount of calcium and grit to lay good eggs [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://thisnzlife.co.nz/poultry-expert-sue-clarke-explains-how-to-feed-your-hens-the-correct-amount-of-calcium-and-grit-to-lay-good-eggs/

Hens need calcium | Cloudflare [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/hens-need-calcium-theres-no-ifs-ands-or-buts-about-it/