Jak dlouho snáší slepice jedno vejce?

Slepice jsou jedním z nejpopulárnějších domácích zvířat, která lidé chovají pro jejich vejce a maso. Vejce slepic jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a jsou také chutnou a všestrannou potravinou. Mnoho chovatelů se zajímá o to, jak dlouho slepice snáší vejce, a jaké faktory ovlivňují jejich produkci. V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto otázky a podívat se na různé aspekty snášení vajec u slepic.

Jak dlouho slepice snáší jedno vejce_

Jaký je životní cyklus slepice?

Život slepice se začíná ve vajíčku, které se vylíhne po 21 dnech inkubace. Kuře, které se vylíhne, je plně závislé na péči, ať už od slepičí matky nebo od člověka, pokud jde o umělý chov. V prvních týdnech života jsou kuřata křehká a vyžadují konstantní teplotu a dostatek potravy.

Počínaje čtvrtým týdnem života začínají kuřata rychle růst a výrazně se vyvíjejí. V tomto období dochází k proměně peří, a kuřata se začínají podobat dospělým slepicím. Většinou kolem 18. týdne věku se z kuřat stávají dospívající slepice, které jsou schopné snášet vejce.

Slepice obvykle začínají snášet vejce ve věku mezi 18 až 22 týdny. Tento okamžik je zásadní pro chovatele, jelikož označuje přechod z výchovy kuřat k produkci vajec. Rychlost, s jakou slepice začne snášet vejce, může být ovlivněna faktory jako jsou plemeno, výživa, a dostatek denního světla.

V prvním roce po zahájení snášení dosahují slepice vrcholu své produktivity. V tomto období mohou některá plemena snášet vejce téměř denně. Produktivita však s věkem klesá, a po prvním roce může dojít k poklesu počtu snesených vajec.

Jak slepice stárne, její schopnost snášet vejce postupně klesá. Tento pokles je obvykle nejvíce patrný po dvou letech snášení, ačkoli některé slepice mohou snášet vejce i ve vyšším věku, celkový počet a kvalita vajec se zpravidla snižuje.

Na našem e-shopu si můžete koupit krmítko pro slepice nebo kvalitní kurníky.

banner blog bovram

 

Faktory ovlivňující snášení vajec

Existuje několik klíčových faktorů, které mají významný vliv na frekvenci a množství snášených vajec.

Tyto faktory zahrnují genetiku a plemenné rozdíly, výživu a životní podmínky, stejně jako roli světla a sezóny.

1) Genetika

Genetika hraje zásadní roli v produkci vajec. Různá plemena slepic se liší ve své schopnosti snášet vejce, což je důležité zvážit při výběru plemen pro chov.

Například plemena jako Leghorn nebo Sussex jsou známá svou vysokou produktivitou, zatímco jiná plemena jsou ceněna spíše pro maso a mají nižší frekvenci snášení.

Chovatelé by měli pečlivě vybírat plemena podle jejich cílů a podmínek chovu.

2) Výživa

Správná výživa je zásadní pro zdraví a produktivitu slepic.

Vyvážená strava bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály je nezbytná pro optimální produkci vajec.

Slepice potřebují dostatek krmiva a čerstvé vody po celý den, a také přístup k zeleni a živočišné potravě, jako jsou hmyz nebo červi.

Kvalitní krmivo pro nosnice by mělo obsahovat alespoň 16 % bílkovin a 3,5 % vápníku, který je důležitý pro tvorbu skořápky.

3) Životní podmínky

Životní podmínky slepic také ovlivňují jejich produkci vajec. Slepice potřebují dostatek prostoru, čistoty, bezpečí a pohody, aby byly zdravé a šťastné.

Slepice by měly mít přístup k venkovnímu výběhu, kde mohou prohledávat půdu, koupit se v prachu, a užívat si slunce.

Slepice by také měly mít k dispozici útulné a suché hnízdo, kde mohou snášet vejce v klidu. Slepice by měly být chráněny před predátory, chorobami a parazity, a měly by být pravidelně kontrolovány a ošetřovány.

4) Světlo a sezóna

Světlo a sezóna jsou dalšími faktory, které ovlivňují snášení vajec. Slepice jsou citlivé na délku dne, a potřebují alespoň 14 hodin světla denně, aby byly stimulovány k snášení.

V zimě, kdy jsou dny kratší a chladnější, může dojít k poklesu produkce vajec. Někteří chovatelé používají umělé osvětlení, aby prodloužili délku dne a podpořili snášení. Toto však může být stresující pro slepice, a může zkrátit jejich životnost. Slepice také potřebují dostatek odpočinku a tmy, aby si udržely zdraví a imunitu.

Pár rad na závěr...

Slepice jsou úžasná zvířata, která nám poskytují výživná a chutná vejce. Jak dlouho slepice snáší vejce, závisí na mnoha faktorech, jako jsou plemeno, věk, výživa, životní podmínky, světlo a sezóna. Slepice obvykle začínají snášet vejce ve věku mezi 18 až 22 týdny, a dosahují vrcholu produktivity v prvním roce snášení. 

 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How Long Does It Take A Hen To Lay An Egg? | Meyer Hatchery Blog [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://blog.meyerhatchery.com/2020/11/how-long-does-it-take-a-hen-to-lay-an-egg/

Chicken egg production [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://thehumaneleague.org/article/chicken-egg-production