Jak často snáší slepice vejce?

Slepice jsou drůbež, která se chová pro produkci vajec nebo masa. Slepice snáší vejce pravidelně, ale ne každý den. Frekvence snášky závisí na několika faktorech, jako jsou plemeno, věk, výživa, podmínky chovu, roční období a zdraví slepic. V tomto článku se podíváme na to, jak často snáší slepice vejce, a na to, jak můžeme zvýšit jejich produkci.

Jak často snáší slepice

Faktory ovlivňující frekvenci snášky

Frekvence snášky slepic je ovlivněna několika faktory, mezi které patří:

  • Plemeno: Různá plemena slepic mají různou genetickou dispozici k produkci vajec. Některá plemena jsou vyšlechtěna speciálně pro vysokou snášku, jako například Leghorn, Isa Brown nebo Rhode Island Red, a mohou snášet až 300 vajec za rok. Jiná plemena jsou vyšlechtěna pro nižší snášku, ale větší velikost nebo barevnost vajec, jako například Orpington, Araucana nebo Maran, a mohou snášet kolem 150 vajec za rok. Některá plemena jsou vyšlechtěna pro oba účely, jako například Wyandotte, Sussex nebo Plymouth Rock, a mohou snášet kolem 200 vajec za rok.
  • Věk: Věk slepic také ovlivňuje jejich snášku. Slepice začínají snášet mezi 5. a 9. měsícem věku, podle plemene, a dosahují vrcholu produkce v prvním roce snášky. Poté jejich snáška postupně klesá s každým dalším rokem, až se zastaví kolem 5. až 7. roku věku. Slepice mohou žít i déle, ale už nebudou snášet.
  • Výživa: Správná výživa je klíčová pro zdraví a plodnost slepic. Slepice potřebují dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a vody, aby mohly produkovat kvalitní vajíčka. Slepice by měly dostávat krmivo, které je určeno pro jejich věk a fázi produkce. Mladé kuřice, které ještě nezačaly snášet, by měly dostávat krmivo K3, které podporuje jejich růst a vývoj pohlavních orgánů. Když kuřice začnou snášet, měly by přejít na krmivo K4, které obsahuje více vápníku a fosforu, které jsou potřebné pro tvorbu skořápky. Slepice by také měly mít přístup k čerstvému zelenému krmivu, jako je tráva, jetel nebo pšeničná tráva, které jim dodávají vitamíny a karotenoidy, které zlepšují barvu žloutku.
  • Podmínky chovu: Podmínky chovu také ovlivňují frekvenci snášky slepic. Slepice potřebují dostatek prostoru, světla, tepla, čistoty a bezpečí, aby se cítily dobře a byly plodné. Slepice by měly mít k dispozici alespoň 0,5 m2 plochy na jednu slepici v kurníku a 1 m2 plochy na jednu slepici na výběhu. Slepice by také měly mít dostatek hřadů, kde mohou spát, a snáškových hnízd, kde mohou klást vajíčka. Slepice by měly mít přístup k přirozenému nebo umělému světlu alespoň 14 hodin denně, aby se podpořila produkce hormonů, které stimulují snášku. Slepice by také měly být chráněny před extrémními teplotami, vlhkostí, škůdci a predátory, které by je mohly stresovat nebo ohrozit.
  • Roční období: Roční období také ovlivňuje frekvenci snášky slepic. Slepice jsou citlivé na délku dne a na změny teploty. V létě, kdy jsou dny delší a teplejší, slepice snášejí více vajec než v zimě, kdy jsou dny kratší a chladnější. V zimě může snáška slepic poklesnout až o 50 %, nebo dokonce úplně zastavit. To je způsobeno tím, že slepice potřebují více energie na udržení tělesné teploty, a tak méně energie zbývá na produkci vajec. Slepice také mohou v zimě přepeřovat, což je proces, kdy ztrácejí staré peří a vyrůstají nové. Přepeřování je důležité pro zdraví a izolaci slepic, ale také snižuje jejich snášku.
  • Zdraví: Zdraví slepic je také důležitým faktorem pro jejich snášku. Slepice, které jsou nemocné, zraněné, parazitované nebo stresované, snášejí méně vajec nebo žádná. Slepice by měly být pravidelně kontrolovány a léčeny, pokud mají nějaké příznaky nemoci, jako jsou apatie, hubnutí, průjem, kašel, kýchání, výtok z očí nebo nosu, zánět hřebene nebo laloku, nebo deformovaná vajíčka. Slepice by také měly být chráněny před parazity, jako jsou blechy, vši, roztoči nebo červi, které jim mohou ubližovat nebo snižovat jejich výživu. Slepice by také měly být udržovány v klidném a harmonickém prostředí, kde nejsou vystaveny hluku, násilí, šikaně nebo konkurenci.

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit kurník pro slepice nebo i krmiva pro nosnice.

 

Jak zvýšit frekvenci snášky?

Frekvenci snášky slepic můžeme zvýšit tím, že jim zajistíme optimální podmínky pro jejich zdraví a plodnost. Některé způsoby, jak toho dosáhnout, jsou:

  • Vybrat vhodné plemeno: Pokud chceme mít slepice s vysokou snáškou, měli bychom si vybrat plemeno, které je pro tento účel vyšlechtěno. Některá plemena, jako například Leghorn, Isa Brown nebo Rhode Island Red, mohou snášet až 300 vajec za rok. Jiná plemena, jako například Orpington, Araucana nebo Maran, mohou snášet méně vajec, ale větších nebo barevných. Měli bychom si vybrat plemeno podle našich preferencí a možností.
  • Zajistit správnou výživu: Slepice potřebují dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů a vody, aby mohly produkovat kvalitní vajíčka. Měli bychom jim dávat krmivo, které je určeno pro jejich věk a fázi produkce. Měli bychom také doplňovat jejich stravu čerstvým zeleným krmivem, které jim dodává vitamíny a karotenoidy. Měli bychom také zajistit, aby měly slepice stále k dispozici čistou a čerstvou vodu.
  • Zajistit optimální podmínky chovu: Slepice potřebují dostatek prostoru, světla, tepla, čistoty a bezpečí, aby se cítily dobře a byly plodné. Měli bychom jim poskytnout alespoň 0,5 m2 plochy na jednu slepici v kurníku a 1 m2 plochy na jednu slepici na výběhu. Měli bychom jim také poskytnout dostatek hřadů, kde mohou spát, a snáškových hnízd, kde mohou klást vajíčka. Měli bychom jim také zajistit přístup k přirozenému nebo umělému světlu alespoň 14 hodin denně, aby se podpořila produkce hormonů, které stimulují snášku. Měli bychom je také chránit před extrémními teplotami, vlhkostí, škůdci a predátory, které by je mohly stresovat nebo ohrozit.
  • Zajistit dobré zdraví: Slepice, které jsou zdravé, snášejí více vajec než slepice, které jsou nemocné, zraněné, parazitované nebo stresované. Měli bychom pravidelně kontrolovat a léčit slepice, pokud mají nějaké příznaky nemoci, jako jsou apatie, hubnutí, průjem, kašel, kýchání, výtok z očí nebo nosu, zánět hřebene nebo laloku, nebo deformovaná vajíčka. Měli bychom je také chránit před parazity, jako jsou blechy, vši, roztoči nebo červi, které jim mohou ubližovat nebo snižovat jejich výživu. Měli bychom je také udržovat v klidném a harmonickém prostředí, kde nejsou vystaveny hluku, násilí, šikaně nebo konkurenci.
 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

How Long Do Chickens Lay Eggs? | Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/how-long-do-chickens-lay-eggs-goals-for-laying-hens

HOW MANY EGGS CAN A HEN LAY IN ONE DAY? – Small and backyard poultry [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://poultry.extension.org/articles/poultry-related-youth-programs/how-many-eggs-can-a-chicken-lay-in-one-day/