Jak často pštros snáší vejce?

Pštros je největší žijící pták na světě, a tak není divu, že jeho vejce jsou také největší ve zvířecí říši. Jedno pštrosí vejce může vážit až 2 kilogramy, což je dost na to, aby se z něj uvařila obří snídaně! Ale jak často pštrosi snáší vejce? A kolik vajec snesou průměrně?

jak-dlouho-snasi-pstros-vejce

Pštrosí rozmnožování

Pštrosi jsou monogamní nebo polygamní, podle toho, zda žijí ve skupinách nebo ne. Během námluv si samec dělá kruhové pohyby kolem své partnerky a ukazuje své peří. Všechny samice snáší svá oplozená vejce do společného hnízda, které je jednoduchá jáma, 30 až 60 cm hluboká a 3 metry široká, vyhrabaná v zemi samcem.

Dominantní samice snese svá vejce jako první a když je čas je zakrýt pro zahřívání, vyhodí přebytečná vejce slabších samic, čímž zůstane asi 20 vajec většinou. Samice dokáže rozeznat svá vlastní vejce od ostatních ve společném hnízdě.

Pštrosí vejce jsou lesklá krémové barvy, s tlustou skořápkou označenou malými jamkami. Zahřívání trvá 42 až 46 dní a starají se o něj samice ve dne a samec v noci.

Tím se využívá zbarvení obou pohlaví k úniku před detekcí hnízda, protože mdlá samice se slévá s pískem, zatímco černý samec je v noci téměř nezjistitelný.

Obvykle samec brání mláďata a učí je krmit, i když samci a samice spolupracují při odchovu kuřat. Méně než 10 % hnízd přežije 9týdenní období snášení a zahřívání a z přeživších kuřat jen 15 % přežije do jednoho roku věku.

Pštrosí vejce v lidské péči

V přirozeném prostředí snáší pštrosi průměrně 12 až 18 vajec ročně, zatímco pštrosi chovaní v lidské péči mohou snést až 130 vajec ročně (i když průměrné množství je 40 až 60 vajec).

Zřejmě péče, prostředí a klima velmi ovlivňují snášecí schopnost těchto obřích ptáků. Jižní Afrika je světovým lídrem v chovu pštrosů. Skutečně, v této zemi je chováno přibližně milion pštrosů na téměř tisíci farmách.

Nicméně, Amerika není pozadu, protože mnoho producentů chová pštrosy v zajetí ve Spojených státech a Kanadě, stejně jako v Brazílii a Chile. Navíc existují také chovné farmy v Evropě a Asii.

Ale proč je Jižní Afrika šampionem v chovu pštrosů? Hlavně díky optimálním klimatickým podmínkám. Díky horkému a suchému klimatu afrických zemí snáší pštrosi chovaní v této zemi až o 35 % více vajec než v Evropě.

V našem obchodě si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro pštrosy od značky Energys.

banner blog bovram

Pštrosí vejce v lidské kultuře

Pštrosí skořápky byly používány jako nádoby v severní Africe již ve čtvrtém tisíciletí př. n. l. a v královském pohřebišti v Ur od třetího tisíciletí.

Od prvního tisíciletí v starověké punské civilizaci existuje mnoho příkladů pštrosích vajec zdobených malovanými geometrickými vzory pro použití jako šálky a mísy. Tyto byly nalezeny v Kartágu, Sardinii, Sicílii, na Iberském poloostrově a na Ibizě. Tradice používání pštrosích vajec jako nádob (někdy zdobených) pokračuje do současnosti mezi lidmi San.

Nejčastější otázky

Kolik slepičích vajec je jedno pštrosí?

Pštrosí vejce je obvykle ekvivalentem asi 24-30 slepičích vajec co do velikosti. To znamená, že je zhruba tolikrát větší než průměrné slepičí vajíčko.

Kolik žloutku má pštrosí vejce?

Pštrosí vejce má obvykle pouze jedno žloutek, stejně jako slepičí vajíčko. Rozdíl je především ve velikosti.

Jak dlouho vydrží pštrosí vejce?

Pštrosí vejce má dlouhou trvanlivost. Uchovává se při teplotě kolem 10-15°C a může vydržet až 2 měsíce, aniž by se kazilo. To je dáno hustší skořápkou, která chrání obsah před vnějšími vlivy. Pokud byste chtěli prodloužit trvanlivost, můžete je uchovávat v chladničce.

Zdroje článku:

All About Ostrich Eggs (and What You Can Do With Them) - American Ostrich Farms [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.americanostrichfarms.com/blogs/news/all-about-ostrich-eggs-and-what-you-can-do-with-them

ScienceDirect [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/ostrich