Hortenzie: choroby a škůdci

Hortenzie jsou oblíbené okrasné rostliny, které zdobí zahrady a terasy svými krásnými květy. Bohužel, i ony můžou být napadány chorobami a škůdci, které snižují jejich estetickou hodnotu a v těžkých případech můžou vést i k uhynutí rostliny. V tomto článku se podíváme na nejčastější choroby a škůdce hortenzií a dozvíme se, jak jim předcházet a jak je s nimi bojovat.

hortenzie-skudci-a-choroby

Škůdci a choroby hortenzií

Hortenzie jsou oblíbenými okrasnými rostlinami, které se vyznačují krásnými a bohatými květy.

Ačkoli jsou obecně poměrně odolné, mohou být napadeny různými chorobami a škůdci.

Podíváme se na nejběžnější problémy, které mohou hortenziím způsobit potíže, a na způsoby, jak jim předcházet a léčit je.

 

Choroby Hortenzií

1) Padlí (Oidium spp.)

  • Příznaky: Bílý práškový povlak na listech, stoncích a někdy i květech. Napadené části rostliny mohou žloutnout a deformovat se.
  • Prevence a léčba: Padlí se šíří ve vlhkých podmínkách, proto je důležité zajistit dobré proudění vzduchu kolem rostlin a omezit zálivku na kořeny, nikoli na listy. Postřik fungicidy může být účinný.

2) Skvrnitost listů (Cercospora spp. a jiné)

  • Příznaky: Malé, tmavé skvrny na listech, které se postupně zvětšují a mohou způsobit odumírání listů.
  • Prevence a léčba: Odstraňujte a likvidujte napadené listy, aby se zabránilo šíření. Fungicidy mohou pomoci, pokud je infekce rozsáhlá.

3) Kořenová hniloba (Phytophthora spp.)

  • Příznaky: Vadnutí a žloutnutí listů, odumírání stonků a celkové chřadnutí rostliny. Kořeny mohou být hnědé a měkké.
  • Prevence a léčba: Zajišťujte dobrý odvod vody z půdy, protože přemokření podporuje rozvoj této choroby. Používání fungicidů může pomoci v počátečních stádiích infekce.

4) Plíseň šedá (Botrytis cinerea)

  • Příznaky: Šedý, plstnatý povlak na květech, listech a stoncích. Napadené části rostliny mohou odumírat.
  • Prevence a léčba: Zajišťujte dobré proudění vzduchu kolem rostlin a odstraňujte napadené části. Fungicidy mohou být účinné, pokud je aplikováno včas.

skudci-a-choroby-hortenzii

Škůdci Hortenzií

1) Mšice (Aphidoidea)

  • Příznaky: Malý hmyz, často na spodní straně listů a pupenů. Listy mohou být lepkavé a zkroucené. Mšice také vylučují medovici, která přitahuje mravence a podporuje růst černé plísně.
  • Prevence a léčba: Používejte insekticidní mýdla nebo oleje. Přirození predátoři, jako jsou berušky, mohou také pomoci kontrolovat populaci mšic.

2) Roztoči (Tetranychidae)

  • Příznaky: Žluté skvrny na listech, které se postupně rozšiřují. Listy mohou vypadat suché a zaprášené. Při silném napadení mohou být viditelné jemné pavučinky.
  • Prevence a léčba: Zvyšte vlhkost kolem rostlin, protože roztoči preferují suché podmínky. Používejte akaricidy nebo insekticidní mýdla.

3) Slimáci a hlemýždi (Gastropoda)

  • Příznaky: Otvory v listech a na stoncích. Slizové stopy na rostlinách a půdě.
  • Prevence a léčba: Sbírejte slimáky ručně nebo použijte pasti. Používání přírodních repelentů, jako je popel nebo drcené skořápky, může pomoci snížit jejich výskyt.

4) Listoví brouci (Chrysomelidae)

  • Příznaky: Otvory v listech a celkové poškození listového pletiva. Brouci a jejich larvy mohou být viditelné na rostlinách.
  • Prevence a léčba: Používejte insekticidy, které jsou specifické pro brouky. Mechanické odstranění brouků a jejich larev může být také účinné.

nemoci-a-skudci-rostlin

 

Prevence

Nejlepším způsobem, jak se bránit proti škůdcům a chorobám hortenzií, je prevence.

Zde je několik tipů:

  1. Vyberte si zdravé rostliny: Při koupi hortenzií si pečlivě prohlédněte rostliny a ujistěte se, že nejsou napadeny škůdci nebo chorobami.
  2. Sazení na vhodné místo: Hortenzie potřebují stanoviště s dostatkem světla a vlhkou, ale dobře propustnou půdou.
  3. Pravidelné zalévání: Hortenzie zalévejte v závislosti na počasí, obvykle ráno nebo brzy večer. Nepřelévejte je, ale dbejte na to, aby půda nebyla nikdy úplně suchá.
  4. Hnojení: Hortenzie hnojte na jaře a v létě hnojivem pro kvetoucí rostliny.
  5. Mulčování: Půdu kolem hortenzií zamulčujte kůrou, štěpkami nebo jiným organickým materiálem. Mulčování pomůže udržet půdu vlhkou a omezí růst plevele.
  6. Odstranění napadených částí: Pokud zjistíte na rostlině napadené listy nebo květy, ihned je odstraňte a zlikvidujte.
  7. Pravidelná kontrola: Hortenzie pravidelně kontrolujte, abyste včas odhalili napadení škůdci nebo chorobami.

Pokud vás trápí choroby a škůdci hortenzií, můžete mrknout na přípravky pro ochranu rostlin.

Nabízíme také kvalitní organické NPK hnojivo FRASSiO.

 

Nejčastější otázky

Co žere hortenzie?

Hortenzie mohou být poškozovány slimáky, mšicemi, housenkami a různými druhy brouků. Slimáci jsou obzvláště častí škůdci.

Proč usychá hortenzie?

Hortenzie mohou usychat z několika důvodů, včetně nedostatečného zalévání, přílišného slunečního záření, špatné půdy nebo přehnojení. Důležité je také zkontrolovat kořeny, jestli nejsou poškozené.

banner blog bovram

Kdy dát hortenzie ven?

Hortenzie by měly být vysazeny ven, když už nehrozí mrazy, ideálně na jaře po posledních mrazech nebo na podzim, aby měly čas se zakořenit před zimou.

Co s hortenzií po odkvětu?

Po odkvětu je vhodné odstranit odkvetlé květy a případně provést lehký řez, aby se podpořil růst nových výhonků. Hortenzii také přihnojte a zalijte.

Co okusuje listy jahodníku?

Listy jahodníku mohou okusovat různí škůdci, nejčastěji však slimáci, mšice, housenky a roztoči. Je důležité pravidelně kontrolovat rostliny a včas zasáhnout.

Související články: