Holubí mládě: zajímavosti, které nevíte

Holoubí mládě je název pro mladého holuba domácího, který je domestikovanou formou holuba skalního. Holub domácí patří mezi nejstarší domácí zvířata a je chován pro maso, zábavu nebo holubí poštu. Existuje více než 1000 plemen holubů, která se liší velikostí, barvou, tvarováním a chováním.

mlade-holuba

Základní charakteristiky

Holub domácí je společenský, žije v hejnech a hnízdí v koloniích. Kolonii ovládá několik nejsilnějších samců.

Je výborný letec a dokáže se orientovat díky vizuální paměti. Holubi bývají chováni v holubníku, ale hnízdí i na různých místech, jako jsou půdy, balkony, okenní římsy nebo pod mosty. Tvoří páry a při sezení na vejcích a v péči o mláďata se oba holubi pravidelně střídají.

Mláďata se líhnou za 17 až 18 dní od snesení vajec. Jsou po vylíhnutí slepá a téměř lysá. Nejprve je rodiče krmí kašovitou hmotou vytvářenou ze stěn volete, která se nazývá holubí mléko.

Později je krmí semeny a plody, které rodiče zapíjejí vodou a vyvrhují do volete mláďat. Mláďata vyžadují dostatek pitné vody, kterou pijí sáním. Holub mládě se vymačká z hnízda asi po 30 dnech a začíná létat.

Mládě je zajímavé a roztomilé zvířátko, které si zaslouží naši pozornost a péči. Holub domácí je užitečný a inteligentní pták, který má dlouhou historii spolupráce s lidmi.

Holubí pošta byla dlouho nejrychlejším způsobem dopravování zpráv a holubi byli využíváni i pro vojenské nebo vědecké účely. Dnes je holubí pošta spíše sportem a koníčkem, ale holubi stále přinášejí radost a krásu do našeho života.

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro holuby od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Holub UNI.

 

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Jak se jmenuje mládě holuba?

Mládě holuba se obvykle nazývá "holoubě". Tento termín se používá jak pro mladé holuby v hnízdě, tak pro ty, které jsou chovány pro maso.

Kdy vylétají holuby z hnízda?

Holoubata obvykle opouštějí hnízdo ve věku přibližně 4 až 6 týdnů. Tento časový rámec se může lišit v závislosti na druhu holuba a podmínkách v jejich prostředí. Během této doby jsou holoubata krmena a postupně se učí létat.

Jak se starají holubi o svá mláďata?

Holubi jsou známí svou péčí o potomstvo. Oba rodiče se podílejí na krmení holoubat "holubím mlékem" - speciální výživnou substancí, kterou vytvářejí v hrdelních vakách. Toto "mléko" je bohaté na proteiny a tuky a je klíčové pro rychlý růst mláďat. Rodiče se také střídají v sezení na hnízdě, aby udrželi mláďata v teple a chránili je před predátory. Jak holoubata rostou, jsou postupně učena hledat potravu a létat.

Zdroje článku:

Holub hřivnáč – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub_h%C5%99ivn%C3%A1%C4%8D

Holub – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub