Holub lesní

Holub lesní je obecný název pro několik druhů holubů, které žijí v lesních ekosystémech. V Česku se vyskytují dva zástupci této skupiny: holub doupňák a holub hřivnáč. Oba jsou chráněni zákonem a patří k typickým obyvatelům našich listnatých a smíšených lesů.

holub-lesni

Holub lesní: charakteristiky a potrava

Holub doupňák je největší a nejvzácnější druh holuba v Česku. Má šedé peří s dvěma tmavými proužky na křídlech a bílou skvrnou na krku.

Hnízdí v dutinách starých stromů, zejména buků a dubů, které mu poskytují úkryt a potravu. Živí se převážně semeny, pupeny, listy a plody dřevin. Je velmi plachý a ostražitý, protože je ohrožován predátory jako jsou káně, jestřábi, sovy, kuny nebo lasice. Jeho početnost se odhaduje na 5000 až 10000 párů.

Holub hřivnáč je menší a hojnější druh holuba v Česku. Má kaštanové peří s modročernou hlavou a krkem, které se lesknou do zelena a fialova. Hnízdí na větvích stromů, kde si staví řídké hnízdo ze suchých větviček.

Také se živí semeny, pupeny, listy a plody dřevin, ale navíc zalétává i do polí a luk, kde sbírá obilí, luštěniny a plevelné semena. Je také plachý, ale méně než doupňák. Dokáže vytvářet velká hejna, která se pohybují mezi lesy a otevřenou krajinou. Jeho početnost se odhaduje na 200000 až 300000 párů.

Holubi lesní jsou důležitou součástí lesního ekosystému, protože rozšiřují semena stromů a bylin, které polykají. Pomáhají tak udržovat biodiverzitu a obnovu lesa.

Jsou také potravou pro mnohé dravce a šelmy, které regulují jejich početnost. Holubi lesní jsou také symbolem míru, lásky a věrnosti, protože tvoří trvalé páry a pečují o své mláďata.

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro holuby od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Holub UNI.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak vypadá divoký holub?

Divoký holub, známý také jako holub hřivnáč, je pták s šedým peřím na většině těla, s výraznými zelenými a fialovými odlesky na krku a hrudi. Má také bílé skvrny na krku a malé bílé skvrny na křídlech. Jeho oči jsou obvykle jasně žluté a má krátký, tmavý zobák.

Kdy odlétají holuby?

Migrace holubů závisí na druhu a oblasti, ve které žijí. Některé druhy holubů mohou migrovat sezónně v závislosti na dostupnosti potravy a klimatických podmínkách. V mírných oblastech se holubi často nemigrují, ale v chladnějších oblastech mohou holubi hledat teplejší podmínky v zimních měsících.

Jak dlouho hnízdí holub?

Doba hnízdění holubů se může lišit, ale obvykle trvá kolem 17 až 19 dní, než se vylíhnou vejce. Po vylíhnutí se mláďata holubů obvykle zůstávají v hnízdě po dobu 25 až 32 dnů, než jsou dostatečně silná na to, aby opustila hnízdo a začala samostatný život. Rodičovská péče o mláďata zahrnuje krmení "holubím mlékem", které je speciální potravou vytvářenou v jícnu rodičů.

Zdroje článku:

Holub – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub

Holub domácí – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub_dom%C3%A1c%C3%AD