Holub hřívnáč: zajímavosti, které možná nevíte

Holub hřivnáč je největším druhem holuba v Evropě, který se vyznačuje šedým opeřením, vínově červenou hrudí a bílou skvrnou na krku. Je to částečně tažný pták, který hnízdí v lesích, parcích i městských centrech. Jeho hlavní potravou jsou semena, obilí, bobule a žaludek. Holub hřivnáč je zajímavý nejen svým vzhledem, ale i chováním, způsobem života a vztahem k lidem.

holub-hrivnac

Vzhled a zvuk

Holub hřivnáč má délku těla 38–43 cm, rozpětí křídel 68–77 cm a hmotnost 350–680 g. Opeření je převážně šedé s vínově červenou hrudí a výraznou bílou skvrnou po stranách krku. Ve všech šatech a zvláště v letu je typický také široký bílý pruh na svrchní straně křídel. Oči jsou světlé žluté. Obě pohlaví se zbarvením neliší, mladí ptáci nemají světlou skvrnu po stranách krku, která se u nich začne objevovat v závislosti na době vylíhnutí v srpnu až prosinci.

Holub hřivnáč se ozývá hlubokým drsným „húú-hrúú“, hnízdní revír vyznačuje dutým pětislabičným „hu-hú-hu hu-hú“ s důrazem na první slabiku. Při vzlétání většinou tleská křídly. Jeho zpěv je poměrně monotónní a nenápadný, ale slouží k dorozumívání mezi partnery a k vyjadřování nálad.

Rozšíření a životní prostředí

Holub hřivnáč je rozšířen téměř v celé Evropě vyjma nejsevernějších oblastí, východně zasahuje také do západní Sibiře a jižně na Blízký východ a do severní Afriky.

V 19. století začalo docházet zřejmě vlivem oteplování klimatu a změn zemědělského hospodaření ke zvyšování početnosti a šíření na západ, od počátku 20. století se navíc začal šířit i na sever. V současnosti je evropská populace odhadována na 7,7–15,5 milionu párů, z nichž je většina soustředěna do západní Evropy, z jednotlivých zemí pak připadá největší počet (téměř 2,3 milionu) na Velkou Británii.

Holub hřivnáč je částečně tažný druh. Ptáci ze severní a střední Evropy a západní Sibiře jsou vesměs tažní s hlavními zimovišti ve Středomoří, ptáci hnízdící v západní a jižní Evropě jsou přelétaví nebo stálí a populace z Britských ostrovů a severozápadní Afriky pouze stálé.

Hnízdí v lesích všech typů i velikostí, hlavně v blízkosti zemědělské půdy, v souvislosti s probíhající urbanizací čím dál častěji také v centrech velkých měst. V mimohnízdním období se zdržuje na polích a jiných otevřených prostranstvích.

Potrava a chování

Holub hřivnáč je býložravec, který se živí převážně semeny, obilím, bobulemi a žaludky. Na polích a loukách sbírá potravu z povrchu země, v lese ji vyhledává i na stromech.

Potravu polyká celou a tráví ji v žaludku, kde ji pomáhají rozložit kameny a písek. Holub hřivnáč je závislý na dostupnosti vody, kterou pije několikrát denně. Na rozdíl od většiny ptáků dokáže pít nasáváním, aniž by musel zvedat hlavu.

Je to společenský pták, který se sdružuje do hejn, zvláště v zimě. Hejna mohou čítat až několik tisíc jedinců, kteří společně hledají potravu a odpočívají. Holub hřivnáč je také věrný partner, který si vybírá jednoho druha na celý život. Páry se tvoří v zimě nebo na jaře a projevují si náklonnost vzájemným krměním a hladěním.

Rozmnožování a hnízdění

Hnízdí od března do září, přičemž může mít až čtyři snůšky za rok. Hnízdo si staví z větviček, trávy a listí na stromech, keřích nebo budovách.

Hnízdo je poměrně řídké a nepevné, takže je někdy možné vidět skrz něj. Samice snáší obvykle dva vejce, která jsou bílá a mírně protáhlá.

Inkubace trvá 16–18 dní a střídají se v ní oba rodiče. Mláďata se líhnou holá a slepá a jsou krměna oběma rodiči tzv. holubím mlékem, které je produkováno v jejich hltanu. Holubí mléko je výživné a obsahuje protilátky, které chrání mláďata před infekcemi. 

Mláďata opouštějí hnízdo po 28–34 dnech, ale ještě nějakou dobu jsou závislá na rodičích.

V našem obchodě si můžete zakoupit krmivo pro holuby od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Holub UNI.

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky

Jak vypadá holub hřívnáč?

Holub hřívnáč, známý také jako holub skalní, je pták, který se vyznačuje svou typickou šedohnědou barvou, s charakteristickou bílou skvrnou na krku a s dlouhými tmavými pernatými „hřívnami“ na krku. Dospělí jedinci mívají nažloutlé nohy a oranžově zbarvené oči.

Čím se živí holub hřívnáč?

Holub hřívnáč se živí převážně zrním, semeny a různými druhy rostlin. V prostředí měst často konzumují také lidské zbytky jídla, ačkoliv to není pro ně nejzdravější strava.

Kdy odlétá holub hřívnáč?

Odlétání holubů hřívnáčů závisí na geografické oblasti a klimatických podmínkách. Ve většině případů však holubi hřívnáči zůstávají na svém území celý rok, pokud je dostatek potravy. V některých chladnějších nebo méně přívětivých oblastech mohou migrovat na kratší vzdálenosti, aby našli lepší podmínky.

Co dělat s holubím hnízdem?

Pokud najdete holubí hnízdo, je obecně nejlepší ho nechat na pokoji. Holubi jsou chránění zákonem v mnoha zemích, což znamená, že je nezákonné rušit jejich hnízda. Pokud je hnízdo postaveno na problematickém místě, například v blízkosti lidské aktivity nebo v nebezpečných podmínkách, doporučuje se kontaktovat místní ochránce přírody nebo jiné odborníky, kteří vám poradí, co dělat.

Zdroje článku:

Holub hřivnáč – Wikipedie [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Holub_h%C5%99ivn%C3%A1%C4%8D