Divoké kachny: jak a čím je krmit?

Divoká kachna, známá také jako kachna divoká, je jedním z nejznámějších a nejrozšířenějších vodních ptáků v Evropě. Tento půvabný pták, který je lze často vidět klouzat po hladině jezer a řek, je nejen ikonou mokřadních biotopů, ale také oblíbeným subjektem pozorování ptáků a fotografování. Významným aspektem péče o divoké kachny, který často uniká pozornosti, je však správné krmení. Mnoho lidí si není vědomo, že některé běžné způsoby krmení mohou kachnám spíše škodit než prospívat. Správné krmení divokých kachen je klíčové nejen pro jejich zdraví, ale také pro zachování rovnováhy v ekosystémech, kde žijí.

divoka-kachna

Základní informace o divokých kachnách

Divoká kachna, vědecky známá jako Anas platyrhynchos, je původním druhem v mnoha částech Evropy a Asie.

Její přirozené prostředí zahrnuje širokou škálu vodních biotopů, od malých rybníků po velké jezera a řeky. Jsou to všežravci, což znamená, že jejich přirozená strava zahrnuje jak rostlinný, tak živočišný materiál.

V divočině se živí širokou škálou potravin, včetně vodních rostlin, semínek, malých ryb a hmyzu. Tato rozmanitost v jejich stravě je klíčová pro jejich zdraví a dobrou kondici.

banner blog bovram

 

Význam správného krmení

Nesprávné krmení divokých kachen může mít vážné důsledky. Krmiva, jako je bílý chléb nebo pečivo, jsou pro kachny nevhodná, protože neobsahují potřebné živiny a mohou způsobit zdravotní problémy, jako je onemocnění křídla, známé také jako „angel wing“.

Kromě toho přebytečné množství nevhodného krmiva znečišťuje vodní prostředí, vede k nadměrnému růstu řas a může přitahovat škůdce, jako jsou myši a krysy. Proto je zásadní, aby bylo krmení divokých kachen prováděno odpovědně a s ohledem na jejich přirozené potřeby.

u nás si můžete zakoupit kvalitní krmiva pro kachny Energys. Mezi nejprodávanější patří Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

Jaké je ideální krmivo pro divoké kachny?

Při výběru krmiva pro divoké kachny je důležité zaměřit se na potraviny, které co nejvíce napodobují jejich přirozenou stravu.

Mezi vhodné potraviny patří:

  1. Rostlinné materiály: zelené listy, jako jsou salát a špenát, jsou výborným zdrojem živin.
  2. Obilniny: celozrnné obiloviny, oves, ječmen nebo rýže (přirozeně sušená nebo lehce vařená) poskytují potřebné sacharidy a vlákninu).
  3. Semena a ořechy: malá semena, jako jsou semena slunečnice nebo drcené ořechy, jsou bohatá na tuky a proteiny.
  4. Hmyz a malí korýši: ačkoliv to není praktické pro většinu lidí, doplňky stravy, které napodobují tento přirozený zdroj proteinů, mohou být pro kachny prospěšné.

Důležité je nabízet kachnám různorodou stravu a vyhýbat se nadměrnému krmení. Příliš mnoho jakéhokoli druhu potravy může vést k nerovnováze v jejich stravě a zdravotním problémům.

 

Běžné mýty a chyby v při krmení

Existuje několik běžných mýtů a chyb, kterým by se mělo při krmení divokých kachen vyhnout:

  1. Bílý chléb a pečivo: tyto potraviny jsou pro kachny škodlivé, protože neobsahují dostatek živin a mohou vést k zdravotním problémům.
  2. Krmivo pro domácí zvířata: krmiva pro psy nebo kočky nejsou vhodná pro kachny, protože obsahují přísady, které mohou být pro kachny toxické.

Jak správně krmit divoké kachny?

Krmení divokých kachen může být příjemnou a vzdělávací aktivitou, pokud je prováděno správně.

Zde je několik tipů, jak to udělat správně:

  1. Mírné množství: krmte kachny malým množstvím krmiva. Přebytky mohou znečistit vodu a přitahovat škůdce.
  2. Správné místo: krmit kachny na otevřené vodní ploše, nikoli na břehu, kde mohou zbytky krmiva znečistit prostředí.
  3. Čistota: po krmení uklidit zbytky krmiva, aby nedošlo k znečištění prostředí a vody.

Správné krmení divokých kachen je důležité nejen pro jejich zdraví, ale také pro udržení ekologické rovnováhy v jejich přirozeném prostředí. Při krmení divokých kachen je důležité dodržovat správné postupy a vyhýbat se běžným chybám.

Tím nejen podpoříme zdraví a pohodu těchto krásných ptáků, ale také přispějeme k ochraně a udržitelnosti jejich přirozených biotopů.

Udržitelnost a ochrana divokých kachen

Kromě správného krmení je důležité zamyslet se nad dalšími aspekty ochrany a udržitelnosti divokých kachen. Tyto aspekty zahrnují ochranu jejich přirozeného prostředí, boj proti znečištění vodních zdrojů a podporu ekologických iniciativ.

Každý může přispět k ochraně divokých kachen tím, že bude respektovat jejich prostor, nebude rušit jejich hnízda a bude se vyhýbat používání pesticidů a herbicidů v blízkosti vodních zdrojů.

Závěrečné myšlenky

Divoké kachny jsou nepostradatelnou součástí našich ekosystémů a přinášejí radost a krásu do mnoha prostředí.

Krmením divokých kachen odpovědným způsobem a podporou jejich ochrany můžeme zajistit, že tyto ptáky budeme moci obdivovat i v budoucnosti.

Je to malý, ale významný krok ke zlepšení našeho společného světa a k udržitelné koexistenci s přírodou.

Zdroje článku:

Mallard - Wikipedia [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Mallard

Kachna divoká – Wikipedie [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kachna_divok%C3%A1