Co žere slepice? Jaké krmivo vybrat?

Slepice jsou jedním z nejoblíbenějších a nejprospěšnějších zvířat, která si můžete pořídit do své zahrady. Poskytují vám nejen čerstvá a zdravá vejce, ale také spoustu radosti a zábavy. Ale víte, co žerou slepice? A jaké krmivo je pro ně nejlepší? V tomto článku se dozvíte, jak správně krmit vaše slepice, aby byly šťastné, zdravé a plodné.

Co žere slepice

Základní krmivo pro slepice

Základním krmivem pro slepice je krmná směs, která obsahuje různé druhy obilnin, luštěnin, olejnin, minerálních látek a vitamínů. Krmná směs by měla být vyvážená a přizpůsobená potřebám vašich slepic podle jejich plemene, věku, snášky a ročního období. Na trhu existuje mnoho druhů krmných směsí pro slepice, například:

  • Krmná směs pro nosnice - je určená pro slepice, které jsou chovány hlavně pro produkci vajec. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro tvorbu a kvalitu vajec. Krmná směs pro nosnice by měla tvořit asi 80 % celkové krmné dávky.
  • Krmná směs pro masná plemena - je určená pro slepice, které jsou chovány hlavně pro produkci masa. Obsahuje vysoký podíl energie, tuků a sacharidů, které podporují růst a ztučnění slepic. Krmná směs pro masná plemena by měla tvořit asi 70 % celkové krmné dávky.
  • Krmná směs pro kuřata - je určená pro slepice od vylíhnutí do 8 týdnů věku. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů, které jsou důležité pro rychlý růst a vývoj kuřat. Krmná směs pro kuřata by měla tvořit asi 90 % celkové krmné dávky.
 

Krmnou směs pro slepice můžete koupit hotovou, nebo si ji můžete namíchat sami z jednotlivých složek.

V obou případech je důležité dodržovat správné poměry a kvalitu krmiva. Krmnou směs byste měli slepicím podávat v suché formě, neboť namočené krmivo se rychle kazí a může způsobit zažívací potíže. Krmnou směs byste měli slepicím dávat dvakrát denně, ráno a večer, v množství asi 100 g na slepici.

Krmnou směs byste měli slepicím nabízet v čistých a suchých krmítkách, které jsou chráněné před vlhkostí, škůdci a jinými zvířaty.

V naší kategorii si můžete zakoupit jak kurník pro slepice, tak i kvalitní krmivo pro nosnice.

banner blog bovram

Doplněk krmiva pro slepice

Kromě základního krmiva byste měli slepicím dopřát i nějaký doplněk, který zpestří jejich jídelníček, zvýší jejich vitalitu a posílí jejich imunitu.

Doplněk krmiva pro slepice může být například:

  • Zelené krmivo - je zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které podporují trávení, krevní oběh a odolnost slepic. Zelené krmivo může být tvořeno různými druhy trávy, jeteloviny, kopřiv, pampelišek, salátu, zelí, mrkve, řepy, okurky, dýně a další zeleniny. Zelené krmivo byste měli slepicím podávat čerstvé, nebo sušené, v množství asi 50 g na slepici. Zelené krmivo byste měli slepicím nabízet v zeleninových držácích, které zabraňují znečištění a plísnivění krmiva.
  • Živočišné krmivo - je zdrojem bílkovin, železa, vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro tvorbu a kvalitu vajec, peří a kostí slepic. Živočišné krmivo může být tvořeno různými druhy hmyzu, červů, slimáků, šneků, ryb, masa, kostí, sýra a vejce. Živočišné krmivo byste měli slepicím podávat vařené, nebo sušené, v množství asi 20 g na slepici. Živočišné krmivo byste měli slepicím nabízet v živočišných držácích, které zabraňují znečištění a plísnivění krmiva.
  • Písek a štěrk - jsou nezbytné pro správnou funkci vole, které je druhem žaludku u slepic. Vole slouží k drtění a trávení krmiva, které slepice polykají celé. Písek a štěrk působí jako zubní kamínky, které pomáhají rozmělnit krmivo na menší kousky. Písek a štěrk byste měli slepicím podávat v suché a jemné formě, v množství asi 10 g na slepici. Písek a štěrk byste měli slepicím nabízet v pískových a štěrkových miskách, které jsou chráněné před vlhkostí, škůdci a jinými zvířaty.

Správná výživa je klíčem k zdraví a štěstí vašich slepic. Pokud jim budete poskytovat kvalitní a vyvážené krmivo, doplněné o zelené a živočišné krmivo, písek a štěrk, zajistíte jim optimální podmínky pro jejich růst, vývoj, snášku a imunitu. Vaše slepice vám za to odmění svou radostí, zábavou a čerstvými a zdravými vejci.

 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

What To Feed Your Chickens From Chicks To Egg-Laying Hens | IFA's Blog [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://grow.ifa.coop/chickens/what-to-feed-your-chickens-from-chicks-to-hens

How to choose the best chicken feed? [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.welcomehomenature.com/en/be/chickens/feed/how-to-choose-the-best-chicken-feed