Co žere pštros? Jakou má rád potravu?

Pštros je největším a nejtěžším ptákem na světě, který žije v Africe a je chován i v jiných částech světa pro své maso, vejce, peří a kůži. Pštros je nelétavý pták, který se vyznačuje dlouhým krkem, malou hlavou, velkým tělem a dvěma prsty na každé noze. Pštros je také velmi rychlý a vytrvalý běžec, který dokáže dosáhnout rychlosti až 70 km/h a udržet ji po dobu půl hodiny.

co-zere-pstros

Jakou potravu má pštros nejraději?

Pštros je všežravec, který se živí různými rostlinami, semeny, plody, hmyzem a drobnými živočichy. Má velmi malý zobák, kterým trhá potravu, ale nemá zuby, takže ji nemůže žvýkat. Proto polyká kameny, které mu pomáhají rozdrtit potravu v žaludku. Pštros má také velmi dlouhé střevo, které mu umožňuje využít co nejvíce živin z potravy.

Pštros se živí podle dostupnosti potravy v jeho prostředí. V suchých oblastech se spoléhá na rostliny, které dokážou přežít v aridních podmínkách, jako jsou akácie, trávy, kaktusy a sukulenty.

Ve vlhčích oblastech se pštros může dožírat i listů, květů, bobulí a jiných plodů. Pštros také rád pojídá hmyz, jako jsou kobylky, mravenci, termiti, brouci a housenky. Občas se pštros může napást i malých obratlovců, jako jsou ještěrky, hadi, žáby, myši nebo ptáčci.

Jak dlouho vydrží bez vody?

Pštros je schopný přežít i bez vody po dlouhou dobu, protože dokáže získat vlhkost z potravy a vylučovat moč jako suchý prášek. Pštros také využívá své peří k regulaci teploty těla, které rozprostírá, když je mu horko, a stahuje, když je mu zima.

Je také velmi ostražitý a opatrný pták, který si udržuje bezpečnou vzdálenost od potenciálních predátorů, jako jsou lvi, hyeny, šakali, gepardi nebo levharti. Pokud je pštros ohrožen, může buď utéct rychlým během, nebo se bránit silnými kopanci svých nohou, které mohou způsobit vážná zranění nebo i smrt.

Sociální chování

Žije v hejnech o 5 až 50 jedincích. Pštrosi si mezi sebou komunikují různými zvuky, jako jsou vrčení, syčení, pískání, troubení nebo bublání. Pštrosi se rozmnožují jednou ročně, obvykle v období sucha, kdy je potravy dostatek.

Jsou to polygamní, což znamená, že jeden samec se páří s více samicemi. Samec si vybuduje hnízdo v zemi, do kterého samice snáší svá vejce.

Pštrosí vejce jsou největší ze všech ptáků, váží až 2 kg a mají bílou až krémovou barvu. Samec a dominantní samice se střídají v sezení na vejcích, která trvá asi 40 dní.

Mláďata se líhnou zároveň a jsou schopná chodit a běhat krátce po vylíhnutí. Mláďata zůstávají s rodiči až do dalšího rozmnožovacího období, kdy se oddělí a vytvoří si vlastní hejna. Pštrosi se dožívají asi 30 až 40 let v přírodě a až 70 let v zajetí.

V našem obchodě si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro pštrosy od značky Energys.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Kolik potravy sežere pštros?

Množství potravy, které pštros sní, závisí na jeho velikosti, věku a aktivity. Průměrně dospělý pštros může denně zkonzumovat od 1,5 do 3 kg potravy. V období růstu a reprodukce mohou jíst více. Je důležité sledovat jejich stravovací potřeby a nepřekrmovat je.

Jak ochočit pštrosa?

Ochočení pštrosa je složitý proces, který vyžaduje trpělivost a zkušenosti. Mladé pštrosy lze lépe ochočit než dospělé jedince. Klíčové je budovat postupnou důvěru a zvyšovat kontakt s pštrosy, aby si na člověka zvykli. Můžete použít odměny za dobré chování a postupně zvyšovat kontakt a manipulaci s nimi.

Kolik vajec se vleze do pštrosího vejce?

Pštrosí vejce jsou obrovská a patří mezi největší vejce vůbec. Průměrně váží kolem 1,4 kg a mají objem asi 1 litr. V jednom pštrosím hnízdě bývá obvykle od 15 do 40 vajec, ale může jich být i více. O vajíčka se stará samice a inkubuje je až 42 až 46 dnů, než se z nich vylíhnou pštrosí mláďata.

Zdroje článku:

 

Ostrich | Smithsonian's National Zoo and Conservation Biology Institute [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://nationalzoo.si.edu/animals/ostrich

What Do Ostriches Eat? | Ostrich Diet & Nutrition - American Ostrich Farms [online]. [cit. 16. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.americanostrichfarms.com/blogs/news/what-do-ostriches-eat-ostrich-diet-nutrition