Co jí pštros? Kompletní průvodce

Pštros je největší a nejtěžší žijící pták na světě, který se vyskytuje v Africe a na Arabském poloostrově. Je to nelétavý pták, který se vyznačuje dlouhým krkem, malou hlavou, velkým tělem pokrytým peřím a silnými běhacími nohami s dvěma prsty. Pštros je také známý svou rychlostí, vytrvalostí a schopností přizpůsobit se suchým a horkým podmínkám.

co-ji-pstros

Co jí pštros?

Pštros je všežravec, který se živí různými rostlinami, semeny, plody, hmyzem a drobnými živočichy. Má velmi malý zobák, kterým trhá potravu, ale nemá zuby, takže ji nemůže žvýkat.

Proto polyká kameny, které mu pomáhají rozdrtit potravu v žaludku. Pštros nezávisí plně ani na vodě, tekutiny získává do značné míry ze sukulentních dužnatých rostlin.

Hlavní starostí pštrosa je, aby nalezl dostatek potravy. Za den jí spotřebuje zhruba tři a půl kilogramu. Nejraději má semena, ovoce a dokonce i květy, ale dá si i hmyz - brouky, saranče a nepohrdne ani ještěrkami a ptačími mláďaty.

 

Základní charakteristiky

Pštros je také zajímavý svým chováním a rozmnožováním. Pštros je polygamní pták, který si vytváří harémy z několika samic. Samec si vyhrabává v zemi snůškovou jámu, do které samice klade svá vejce. Jedno pštrosí vejce váží až 1,5 kg a je největším vejcem ze všech ptáků.

Samec i samice se střídají v sezení na vejcích, které trvá asi 42 dnů. Pštrosi jsou velmi starostliví rodiče, kteří chrání svá mláďata před predátory. Mláďata jsou schopná běhat už hodinu po vylíhnutí a rychle rostou. Pštros dospívá ve dvou až třech letech a je dost plodný. Samice ročně snese 30 až 80 vajec.

Pštros je také využíván lidmi pro své užitkové vlastnosti. Jeho maso je chutné, zdravé a málo tučné. Jeho peří je ceněné pro svou hebkost a dekorativnost.

Jeho kůže je používána k výrobě kvalitních kožených výrobků. Vejce jsou využívána jako potravina, nádoba nebo ozdoba. Pštros je také chován jako domácí zvíře, které může být ochočeno a vycvičeno. Někteří lidé dokonce jezdí na pštrosech jako na koních.

 

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Čím krmit pštrosa?

Pštrosi jsou převážně býložravci. V přírodě se živí různými semeny, listy, květy, kořeny a hmyzem. Na farmách jsou krmívem pštrosů často speciální směsi pro pštrosy, které obsahují důležité živiny, vitamíny a minerály. Můžete je také krmit čerstvým ovocem a zeleninou, jako jsou jablka, mrkev, a různé listové zeleniny. Mezi nejlepší krmivo patří: krmivo pro pštrosy Energys. Mezi nejprodávanější patří Pštros repro.

Co jí pštros EMU?

Pštros EMU, který je vlastně australským druhem pštrosa, má podobnou stravu jako jiní pštrosi. Také preferuje směs semínek, listů, ovoce a hmyzu. V zajetí se obvykle krme se směsí bohatou na proteiny a vlákninu, která splňuje jejich nutriční potřeby.

Jak spí pštros?

Pštrosi obvykle spí stojíc, ačkoliv mohou také ležet. Spí s hlavou skloněnou k zemi nebo s hlavou odpočívající na zádech. Mají jedinečný spánkový cyklus, který zahrnuje krátké období hlubokého spánku a více období lehčího spánku během noci.

Kolik sežere pštros?

Množství potravy, kterou pštros sežere, se liší podle jeho velikosti a věku. Dospělý pštros může denně zkonzumovat asi 1,5 až 2 kg potravy. Toto množství může být vyšší v obdobích, kdy je dostupnější potrava, nebo pokud jsou pštrosi krmeni energeticky bohatší potravou na farmách.

Zdroje článku:

Pštros – Wikipedie [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros

Pštros dvouprstý – Wikipedie [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros_dvouprst%C3%BD