Co jí kachny?

Kachny jsou fascinující ptáci, kteří jsou oblíbení jak mezi chovateli zvířat, tak i mezi lidmi, kteří je pozorují na jezerech a rybnících. Jaká je však správná strava pro kachny? V tomto článku se budeme zabývat tím, co jí kachny a jak jim poskytnout vyváženou a zdravou stravu.

co-ji-kachny

Jakou potravu zvolit?

  1. Tráva a rostliny: kachny jsou převážně býložraví ptáci, což znamená, že se živí převážně rostlinnou stravou. Tráva, bylinky a různé druhy rostlin jsou pro ně běžnou potravou. Kachny se rády pasou na pastvinách nebo na březích rybníků, kde mohou sbírat různé druhy rostlinných potravin.
  2. Krmivo pro kachny: pokud chcete krmit kachny ve vašem rybníku nebo zahradě, můžete použít komerčně dostupné krmivo pro vodní ptáky. Toto krmivo je obvykle vyrobeno tak, aby splňovalo výživové potřeby kachen. Můžete ho zakoupit ve specializovaných obchodech se zvířaty a doporučuje se, aby bylo určeno specificky pro kachny. Nabízíme také krmivo Energys.
  3. Ovocné a zeleninové: zbytky mohou také konzumovat ovocné a zeleninové zbytky, například kousky jablka, hrušky, mrkve nebo okurky. Mějte však na paměti, že tato potrava by měla být pouze doplňkem jejich stravy, protože kachny potřebují hlavně rostlinnou stravu.
  4. Hmyz a drobní živočichové: kachny jsou občas omnivorní a mohou se živit také hmyzem, larvami, malými rybami a dalšími drobnými živočichy. Tato potrava by však neměla být jejich hlavním zdrojem stravy.
  5. Krmení kachen v zimě: v zimním období může být pro kachny obtížné najít potravu, protože mnoho rybníků a jezer může být zamrzlých. V takovém případě můžete pomoci kachnám tím, že jim poskytnete speciální krmivo pro zimní období, které obsahuje více tuků a kalorií, aby jim pomohlo zvládnout chladné dny.
  6. Zdravá strava pro kachny: pokud se rozhodnete krmit kachny, je důležité dodržovat zásady zdravé výživy. Nepřekrmujte je a nedávejte jim potravu, která je pro ně nevhodná, jako jsou slané pochoutky, chléb nebo potraviny s vysokým obsahem tuku. Tyto potraviny by mohly poškodit jejich zdraví.

banner blog bovram

Věnování pozornosti stravovacím potřebám kachen je důležité, abyste zajistili jejich zdraví a pohodu. Mějte na paměti, že kachny jsou divoká zvířata, a pokud se jim snažíte poskytnout potravu, mělo by to být v souladu s přírodními potravními zvyklostmi.

 

Pokud hledáte kvalitní krmivo, můžete vyzkoušet krmivo pro kachny od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří: Krmivo pro kachny a husy nebo krmný koncentrát pro drůbež.

Zdroje článku:

The DOs and DON’Ts of Feeding Ducks | Frisco Public Library [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://friscolibrary.com/blogs/post/the-dos-and-donts-of-feeding-ducks/

3 Ways to Feed Ducks - wikiHow Pet [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.pet/Feed-Ducks

Feeding your Backyard Ducks - The Cape Coop [online]. [cit. 11. 01. 2024]. Dostupné z: https://thecapecoop.com/feeding-your-backyard-ducks/