Čím hnojit rybíz?

Pěstování okurek může být skutečným potěšením, ale k dosažení bohaté úrody je nezbytné věnovat pozornost správnému hnojení. Okurky jsou náročné na živiny a vyžadují vyváženou výživu, aby se jim dobře dařilo a produkovaly chutné a zdravé plody. V tomto článku se zaměříme na různé druhy hnojiv, která jsou pro okurky nejvhodnější, a poradíme, jak a kdy je aplikovat, aby vaše rostliny prosperovaly po celé vegetační období.

cim-hnojit-rybiz

Čím hnojit rybíz?

Rybíz je oblíbeným ovocem v českých zahradách, známý svými bohatými úrodami a osvěžující chutí.

Aby však keře rybízu produkovaly hojné a kvalitní plody, je důležité zajistit jim správnou výživu.

Správné hnojení rybízu je klíčové pro zdravý růst a bohatou úrodu. Podíváme na nejlepší způsoby, jak a čím rybíz hnojit, aby vám přinesl co nejlepší výsledky.

Nejlepší hnojivo na rybíz

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Nabízíme 500g1kg3kg nebo i 5kg a 10kg.

 

 

Jaké ostatní hnojiva se dají použít?

1) Organická hnojiva

Organická hnojiva jsou ideální volbou pro hnojení rybízu.

Přirozeně zlepšují strukturu půdy, zvyšují její schopnost zadržovat vodu a dodávají potřebné živiny postupně.

Některé z nejlepších organických hnojiv pro rybíz zahrnují:

  1. Kompost: Kompost je skvělým zdrojem organické hmoty a živin. Před výsadbou rybízu je vhodné zapracovat kompost do půdy. Můžete ho také přidávat během vegetačního období jako mulč kolem keřů.
  2. Hnůj: Dobře vyzrálý hnůj je další vynikající volbou. Je bohatý na dusík, fosfor a draslík, které jsou nezbytné pro růst rybízu. Hnůj by měl být aplikován na podzim nebo brzy na jaře, aby se do půdy dobře zapracoval.
  3. Zelené hnojení: Rostliny, jako je vojtěška nebo hořčice, které se pěstují a následně zapracují do půdy, dodávají potřebné živiny a zlepšují půdní strukturu.

2) Minerální hnojiva

Minerální hnojiva poskytují rostlinám rychlý přístup k živinám, což může být užitečné zejména v období intenzivního růstu.

Při výběru minerálních hnojiv je důležité zvolit taková, která odpovídají potřebám rybízu:

  • Dusík (N): Podporuje růst listů a stonků. Dusíkatá hnojiva, jako je ledková sůl nebo močovina, by měla být aplikována na jaře, kdy rostliny začínají růst.
  • Fosfor (P): Podporuje vývoj kořenového systému a tvorbu květů a plodů. Superfosfát je oblíbeným fosforečným hnojivem pro rybíz.
  • Draslík (K): Zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám a zlepšuje kvalitu plodů. Síran draselný je vhodným zdrojem draslíku.

3) Speciální hnojiva pro rybíz

Na trhu jsou také k dispozici speciální hnojiva určená přímo pro rybíz a jiné keře bobulovin.

Tato hnojiva obsahují vyvážený poměr všech potřebných živin a jsou obohacena o stopové prvky, jako je železo, hořčík a zinek, které podporují zdravý růst a bohatou úrodu.

rybiz

 

Kdy hnojit rybíz?

Hnojení rybízu je klíčové pro jeho zdravý růst a bohatou úrodu. Správné načasování hnojení je důležité, aby rostliny dostaly potřebné živiny ve správný čas.

Zde je doporučený harmonogram hnojení rybízu během roku:

1) Jarní hnojení

Období: Březen - duben

Na jaře, když se půda začne zahřívat a rostliny začnou růst, je ideální čas pro aplikaci dusíkatých hnojiv. Dusík podporuje rychlý růst nových výhonků a listů. Můžete použít dobře vyzrálý hnůj, kompost nebo minerální dusíkatá hnojiva, jako je ledková sůl nebo močovina. Aplikujte hnojivo kolem kořenové zóny a lehce zapracujte do půdy.

2) Před květem

Období: Květen

Před začátkem kvetení, obvykle v květnu, je vhodné přidat hnojivo bohaté na fosfor a draslík. Fosfor podporuje vývoj kořenového systému a tvorbu květů, zatímco draslík zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám a zlepšuje kvalitu plodů. Můžete použít superfosfát nebo draselná hnojiva, jako je síran draselný.

3) Během vegetačního období

Období: Červen - červenec

Během letního období je důležité pokračovat v pravidelném přihnojování, zejména pokud jsou rostliny v plné vegetaci a začínají tvořit plody. Použijte kombinaci organických hnojiv, jako je kompost nebo tekuté organické hnojivo, a minerálních hnojiv bohatých na draslík. Aplikujte hnojivo každé 3-4 týdny.

4) Po sklizni

Období: Srpen - září

Po sklizni je čas podpořit regeneraci rostlin a přípravu na zimu. Aplikujte hnojivo s vyváženým poměrem živin, které pomůže obnovit energii keřů po sklizni. Organická hnojiva, jako je kompost, jsou v tomto období ideální.

5) Podzimní hnojení

Období: Říjen - listopad

Na podzim je vhodné zapracovat do půdy dobře vyzrálý hnůj nebo kompost. To zlepší strukturu půdy a připraví ji na další vegetační období. Organická hmota se během zimy rozloží a poskytne živiny pro jarní růst.

banner blog bovram

 

Nejčastější otázky

Kdy hnojit rybíz a angrešt?

Rybíz a angrešt je třeba hnojit v několika fázích během roku, aby se zajistil jejich zdravý růst a bohatá úroda:

  1. Jarní hnojení (Březen - duben): Když se půda začne zahřívat a rostliny začnou růst, aplikujte dusíkatá hnojiva, jako je dobře vyzrálý hnůj, kompost nebo minerální hnojiva (např. ledková sůl nebo močovina). To podpoří rychlý růst nových výhonků a listů.
  2. Před květem (Květen): Před začátkem kvetení aplikujte hnojiva bohatá na fosfor a draslík, například superfosfát a síran draselný. Fosfor podporuje vývoj kořenového systému a tvorbu květů, zatímco draslík zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám a zlepšuje kvalitu plodů.
  3. Během vegetačního období (Červen - červenec): Pokračujte v pravidelném přihnojování kombinací organických a minerálních hnojiv, zejména těch bohatých na draslík. Aplikujte hnojivo každé 3-4 týdny, aby se podpořil růst plodů.
  4. Po sklizni (Srpen - září): Po sklizni aplikujte hnojiva s vyváženým poměrem živin, která pomohou regenerovat rostliny. Organická hnojiva, jako je kompost, jsou v tomto období ideální.
  5. Podzimní hnojení (Říjen - listopad): Zapracujte do půdy dobře vyzrálý hnůj nebo kompost, který zlepší strukturu půdy a připraví ji na další vegetační období.

Jak se starat o rybíz?

Péče o rybíz zahrnuje několik klíčových kroků:

  1. Výsadba: Rybíz vysazujte na slunné místo s dobře propustnou půdou bohatou na organickou hmotu.
  2. Hnojení: Pravidelně hnojte podle výše uvedeného harmonogramu. Používejte organická a minerální hnojiva podle potřeb rostliny.
  3. Zálivka: Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou, zejména během suchých období. Rybíz má rád vlhkou půdu, ale nesnáší přemokření.
  4. Mulčování: Mulčujte kolem keřů kompostem nebo slámou, což pomáhá udržet vlhkost v půdě, potlačuje růst plevelů a zlepšuje půdní strukturu.
  5. Řez: Pravidelně prořezávejte keře, aby se udržel zdravý růst a odstranily se staré, nemocné nebo slabé větve. Nejlepší čas pro řez je brzy na jaře před začátkem růstu.
  6. Ochrana před škůdci a chorobami: Pravidelně kontrolujte keře a v případě potřeby použijte vhodné ochranné prostředky proti škůdcům a chorobám.

Co lze hnojit slepičincem?

Slepičinec je bohaté organické hnojivo, které lze použít na širokou škálu rostlin.

Je bohatý na dusík, fosfor a draslík.

Může být použit k hnojení:

  1. Zeleniny: Jako jsou rajčata, papriky, okurky, cukety, dýně a listová zelenina.
  2. Ovocných stromů a keřů: Rybíz, angrešt, jahody, maliníky a další ovocné keře.
  3. Okrasných rostlin: Růže, trvalky, letničky a keře.
  4. Travníků: Slepičinec může být použit také na trávníky, kde podpoří rychlý růst trávy.

Čím přihnojit?

Pro přihnojování lze použít různé typy hnojiv v závislosti na potřebách rostlin:

  1. Organická hnojiva: Kompost, hnůj, slepičinec, zelené hnojení (např. vojtěška, hořčice). Tato hnojiva zlepšují strukturu půdy a dodávají živiny postupně.
  2. Minerální hnojiva: Ledková sůl, močovina, superfosfát, síran draselný. Tato hnojiva poskytují rychlý přístup k živinám a jsou užitečná zejména v období intenzivního růstu.
  3. Speciální hnojiva: Na trhu jsou k dispozici speciální hnojiva určená přímo pro konkrétní plodiny, například hnojiva pro bobuloviny, která obsahují vyvážený poměr všech potřebných živin a stopových prvků.

Zdroje článku:

Growing currants and gooseberries in the home garden | UMN Extension [online]. [cit. 02. 07. 2024]. Dostupné z: https://extension.umn.edu/fruit/growing-currants-and-gooseberries-home-garden

Suggested Fertilizer Practices for Brambles, Currants and Gooseberries | Soil Nutrient Analysis Laboratory [online]. [cit. 02. 07. 2024]. Dostupné z: https://soiltesting.cahnr.uconn.edu/suggested-fertilizer-practices-for-brambles-currants-and-gooseberries/

How to Grow Currants and Gooseberries [online]. [cit. 02. 07. 2024]. Dostupné z: https://noursefarms.com/how-to-grow/currants-gooseberries/