Čím hnojit papriky? Které hnojivo použít?

Papriky jsou oblíbenou zeleninou, která vyžaduje pro svůj růst a bohatou úrodu dostatek živin. Správné hnojení hraje klíčovou roli v dosažení zdravých a chutných plodů. V tomto článku se podíváme na to, čím a jak papriky hnojit, abychom jim zajistili optimální podmínky pro růst a plodnost.

sazeni-paprik

Jak vybrat hnojivo?

Při výběru hnojiva pro papriky je důležité zohlednit fázi vývoje rostliny a její potřeby.

V úvodu vegetace, kdy rostliny tvoří listy a kořenový systém, je vhodné použít hnojivo s vyšším obsahem dusíku (N).

Později, v době kvetení a tvorby plodů, je potřeba zaměřit se na hnojiva s vyváženým obsahem NPK, která podpoří tvorbu květů a plodů.

Kromě základních živin je důležité dodávat paprikám i mikroprvky, jako je bor, hořčík a železo, které hrají důležitou roli v jejich metabolismu.

Existuje mnoho druhů hnojiv pro papriky, a to jak organických, tak minerálních.

Organická hnojiva, jako je kompost nebo hnoj z hnoje, dodávají rostlinám živiny v pomalé a dlouhodobé formě.

Minerální hnojiva, která jsou k dispozici v tekuté i granulované formě, poskytují rostlinám živiny v rychle dostupné formě.

Čím hnojit papriky?

Papriky (Capsicum annuum) jsou oblíbenou zeleninou, která vyžaduje pro svůj růst a bohatou úrodu dostatek živin.

Správné hnojení hraje klíčovou roli v dosažení zdravých a chutných plodů.

Jaké hnojivo je nejlepší? Vyzkoušejte FRASSiO!

Organické hnojivo FRASSiO

Červí (Hmyzí) hnůj FRASSIO je špičkové organické NPK hnojivo vyrobené z trusu Potemníka moučného, ideální pro ekologické zemědělství a přírodní zahradničení. 

Organické hmyzí hnojivo FRASSiO je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.

Jaké jsou výhody?

✅ 100% organický původ: Vyroben z hmyzího trusu a exoskeletonů potemníka moučného, bez chemických přísad.
✅ Vysoký obsah živin: Obsahuje dusík (N), fosfor (P), draslík (K), hořčík, síru a vápník pro zdravý růst rostlin.
✅ Chytin pro boj se škůdci: Zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům, chorobám a plísním.
✅ Univerzální použití: Vhodné pro zahradní, skleníkové i pokojové rostliny.
✅ Biostimulant: Ideální pro všechny fáze růstu, včetně kořenící, vegetativní a kvetoucí fáze.
 
Nabízíme 500g1kg3kg nebo i 5kg a 10kg.
 

Jaké živiny potřebují papriky?

Papriky jsou poměrně náročné na živiny, a to zejména na makroprvky dusík (N), fosfor (P) a draslík (K).

  1. Dusík (N) je nezbytný pro růst listů a stonků. Jeho nedostatek se projevuje pomalým růstem, bledými listy a malými plody.
  2. Fosfor (P) podporuje tvorbu kořenů a květů. Nedostatek fosforu se projeví slabým kořenovým systémem, malými květy a nízkým výnosem plodů.
  3. Draslík (K) hraje důležitou roli v tvorbě plodů a zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám. Jeho nedostatek se projevuje malými a deformovanými plody, hnědnutím listů a náchylností k chorobám.

Kromě základních makroprvků papriky potřebují i mikroprvky, jako je bor, hořčík a železo, které hrají důležitou roli v jejich metabolismu.

hnojeni-paprik

Druhy hnojiv pro papriky

Pro hnojení paprik existuje mnoho druhů hnojiv, a to jak organická, tak minerální:

  1. Organická hnojiva, jako je kompost nebo hnoj z hnoje, dodávají rostlinám živiny v pomalé a dlouhodobé formě. Jsou šetrná k životnímu prostředí a zlepšují strukturu půdy.
  2. Minerální hnojiva, dostupná v tekuté i granulované formě, poskytují rostlinám živiny v rychle dostupné formě. Hodí se pro rychlé doplnění živin v případě jejich nedostatku.

Při výběru hnojiva pro papriky je důležité zohlednit fázi vývoje rostliny a její potřeby:

  1. V úvodní fázi vegetace, kdy rostliny tvoří listy a kořenový systém, je vhodné použít hnojivo s vyšším obsahem dusíku (N). Můžete například použít kompost, hnoj z hnoje nebo granulované hnojivo s poměrem NPK 10:10:10.
  2. Později, v době kvetení a tvorby plodů, se zaměřte na hnojiva s vyváženým obsahem NPK, která podpoří tvorbu květů a plodů. Vhodné je například tekuté hnojivo s poměrem NPK 15:15:15 nebo granulované hnojivo s poměrem NPK 8:8:6.
 

Kdy papriky přesazovat?

Ideální doba pro přesazování paprik nastává po vynoření prvních pravých listů, obvykle v druhé polovině května nebo na začátku června.

Teplota vzduchu by se v tomto období měla pohybovat kolem 15 °C, s minimem 10 °C. Důležitá je i teplota půdy, která by měla dosahovat alespoň 10 °C.

Před přesazením paprik venku je nutné je otužit.

To znamená vystavovat je po dobu několika dnů venkovnímu prostředí, nejprve na krátkou dobu a postupně dobu prodlužovat.

Otužování rostliny připraví na změnu podmínek a sníží riziko jejich poškození.

Vhodná stanoviště a půda pro papriky

Papriky preferují slunečné a teplé stanoviště chráněné před větrem.

Půda by měla být výživná, propustná a s mírně kyselou reakcí (pH 6,0 - 6,8).

Pokud je vaše půda těžká a jílovitá, je vhodné ji před sázením vylehčit kompostem nebo pískem.

Postup přesazování paprik:

  1. Připravte sadbové misky nebo květináče: Naplňte je substrátem určeným pro pěstování zeleniny. Substrát by měl být lehký, provzdušněný a s dostatkem živin.
  2. Vysejte semena paprik: Semena paprik se vysévají do hloubky 0,5 - 1 cm. Zalijte substrát vlažnou vodou a umístěte sadbové misky na teplé a světlé místo.
  3. Péče o sazenice: Pravidelně zalévejte sazenice vlažnou vodou a dbejte na to, aby substrát nevyschl. Sazenice také hnojte slabým roztokem hnojiva pro zeleninu.
  4. Přesazování do větších nádob: Jakmile sazenice paprik vyrostou a budou mít 2 - 3 pravé listy, je čas je přesadit do větších nádob. Vhodné jsou květináče o průměru alespoň 10 cm.
  5. Přesazování venku: Po otužení sazenic je sázíme ven na záhon. Vykopejte jamky o něco větší, než je kořenový bal sazenice. Sazenici vložte do jamky a zasypte ji zeminou. Jemně přitlačte zeminu kolem rostliny a důkladně zalijte.
  6. Další péče: Po přesazení paprik venku je důležitá pravidelná zálivka, zejména v suchém počasí. Dbejte na to, aby půda kolem rostlin nevyschla. Papriky také hnojte jednou za týden až dva týdny hnojivem pro zeleninu.

Nemoci a škůdci papriksazeni-paprik-v-kvetinaci

Nejčastější choroby paprik:

  • Verticillium: Projevuje se žloutnutím a vadnutím listů od spodu rostliny. Napadené rostliny hynou.
  • Plíseň bramborová: Napadá listy, stonky a plody paprik. Na listech se tvoří hnědé skvrny s šedým nádechem, na plodech hnědé hniloby.
  • Virózy: Mezi nejčastější virové choroby paprik patří mozaika okurky a bronzovitost rajčete. Projevují se deformacemi listů a plodů, mozaikovitou skvrnitostí a celkovým oslabením rostliny.

Nejčastější škůdci paprik:

  • Mšice: Malý hmyz sající mízu z listů a stonků rostlin. Mšice oslabují rostliny a přenášejí virové choroby.
  • Molice: Bílé mušky, které sají mízu z listů a plodů paprik. Slabé rostliny a lepkavý medný povlak na listech jsou jejich typickým znakem.
  • Mandelinka bramborová: Žlutočerný brouk, který se živí listy a plody paprik. Larvy mandelinky žerou kořeny rostlin.
  • Vrtalka zahradní: Bílé larvy vrtalky se prokousávají do stonků paprik a způsobují jejich vadnutí a hynutí.

Prevence a boj proti chorobám a škůdcům paprik:

  • Prevence: Dodržujte střídání plodin, pěstujte papriky na vzdálených stanovištích od napadených rostlin, vybírejte odolné odrůdy, zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu a pravidelně kontrolujte rostliny.
  • Boj proti chorobám: Napadené rostliny odstraňte a zlikvidujte. Použijte vhodné fungicidy dle návodu.
  • Boj proti škůdcům: Napadené rostliny ošetřete insekticidy dle návodu. Využijte i biologické metody ochrany, jako jsou dravé roztoče nebo feromonové lapače.

Botanický popis a charakteristika

  • Kořenový systém: Papriky mají bohatý vláknitý kořenový systém, který proniká do hloubky 20 - 40 cm.
  • Stonky: Stonky paprik jsou vzpřímené, rozvětvené a duté. Mohou dosahovat výšky až 1 metr.
  • Listy: Listy paprik jsou jednoduché, vejčitého až kopinatého tvaru, s vroubkovaným okrajem. Mají tmavě zelenou barvu a lesklý povrch.
  • Květy: Květy paprik jsou pětičetné, bílé, žluté nebo fialové. Jsou umístěny v úžlabí listů.
  • Plody: Plody paprik, které jsou botanicky bobule, jsou dužnaté a dutý s mnoha semeny. Mají různé tvary, velikosti a barvy (zelená, červená, žlutá, oranžová, fialová, černá).

Charakteristika paprik:

  • Teplomilná rostlina: Papriky jsou teplomilné rostliny, které pro svůj růst a plodnost vyžadují teplé a slunečné stanoviště. Optimální teplota pro růst paprik se pohybuje mezi 15 - 25 °C.
  • Náročná na zálivku: Papriky jsou náročné na zálivku, a to zejména v období vegetačního růstu a tvorby plodů. Je nutné zalévat je pravidelně, ale ne přemokřovat.
  • Vhodná půda: Papriky preferují humózní, propustné a mírně kyselé půdy (pH 6,0 - 6,8).
  • Doba vegetace: Vegetační doba paprik trvá od vysetí semen do sklizně plodů 70 - 100 dnů.
  • Využití: Plody paprik se konzumují čerstvé, sušené, nakládané nebo se používají jako koření. Jsou bohaté na vitamíny (C, A, E, K) a minerální látky (draslík, hořčík, fosfor).
 

Nejčastější otázky

Kdy začít hnojit sazenice paprik?

Sazenice paprik začněte hnojit přibližně 2-3 týdny po přesazení, kdy mají dobře vyvinuté pravé listy.

Čím hnojit rajčata a papriky?

Rajčata a papriky hnojte vyváženým hnojivem bohatým na dusík, fosfor a draslík, ideálně s mikroprvky jako je hořčík, železo a vápník.

Jak hnojit papriky ve skleníku?

Papriky ve skleníku hnojte pravidelně každé 2-3 týdny tekutým hnojivem. Zajistěte rovnoměrné zalévání a dodržujte pokyny na dávkování uvedené na hnojivu.

Proč hnědnou papriky?

Hnědnutí paprik může být způsobeno nedostatkem vápníku, známým jako hniloba květního konce, nebo nesprávnou zálivkou, kdy dochází k přemokření nebo naopak k vysychání půdy.

Proč se sází papriky po dvou?

Papriky se sází po dvou, aby se zvýšila výnosnost a odolnost rostlin. Rostliny si vzájemně poskytují podporu a mohou lépe využívat dostupné zdroje, jako je světlo a voda.

Související články:

Zdroje článku:

Fertilizer For Pepper Plants - Easy Guide To Happy Peppers | Pepper Geek [online]. [cit. 18. 06. 2024]. Dostupné z: https://peppergeek.com/fertilizer-for-pepper-plants/

How To Fertilize Peppers - 2 Secrets To Get Pepper Plants Growing [online]. [cit. 18. 06. 2024]. Dostupné z: https://thisismygarden.com/2024/05/how-to-fertilize-peppers/

Fertilizing Pepper Plants - How To Get Your Peppers Growing Fast! [online]. [cit. 18. 06. 2024]. Dostupné z: https://oldworldgardenfarms.com/2023/06/15/fertilizing-pepper-plants/