Česká slepice zlatá kropenatá: chov, historie a čím krmit?

Česká slepice zlatá kropenatá je jedním z našich národních pokladů mezi plemeny slepic. Toto původní a starobylé plemeno má mnoho předností, jako je živý temperament, nenáročnost, otužilost, vysoká nosnost a kvalitní maso. V tomto článku se dozvíte více o historii, charakteristikách, chovu a péči o toto plemeno.

Česká slepice zlatá kropenatá

Historie plemene

Česká slepice zlatá kropenatá, lidově zvaná češka, je plemeno, které se chová na území Česka již po staletí.

Podle některých zdrojů se již ve 13. století podívala do Dánska, kam ji dovezla Markéta Přemyslovna jako svatební věno dánskému králi.

V 19. století se češky začaly křížit s plemeny dovezenými z ciziny, až se jejich genetický fond málem ztratil.

Naštěstí tomu zabránil Karel Škoda, který v roce 1913 posháněl na Vysočině zbylé slípky se správnými geny a postaral se o jejich další množení.

V jeho práci pak pokračoval Čestmír Sedlák na Klatovsku. Později se obě populace smíchaly. Jako plemeno náležící do genetických zdrojů Česka byly zlaté kropenky uznány v roce 1992. Tehdy se také vyšlechtily zdrobnělé češky.

banner blog bovram

 

Charakteristiky plemene

Česká slepice zlatá kropenatá patří mezi lehká plemena středoevropského typu. Je to slepice s dobře osvaleným trupem válcovitého tvaru, středně vysokého postoje, s menší hlavou s jemným listovým hřebenem a s výše neseným, bohatým ocasem.

Barva kůže je bílá. Nejčastějším barevným rázem je zlaté kropení, ve kterém dokonale vyniká divoká kresba. Slepice dosahuje váhy kolem 2,5 kg, kohout kolem 3 kg.

Česká slepice zlatá kropenatá je výborná nosnice, která snáší průměrně 180 až 200 vajec ročně. Vajíčka jsou krémově zbarvená až světle hnědá, váží kolem 60 g. Maso češek je také vynikající, je šťavnaté, jemné a aromatické. Češky jsou tedy slepice s vysokou užitkovostí a kvalitou produkce.

Česká slepice zlatá kropenatá je také klidná, nenáročná a krotká slepice, která se dobře adaptuje na různé podmínky chovu.

Je to slepice shánlivá, která si ráda hledá potravu na výběhu, kde se živí zeleným krmením, semeny, hmyzem a dalšími drobnými živočichy.

Je to také slepice společenská, která se snadno začlení do hejna a nevyvolává konflikty. Češka je vhodná pro chovatele, kteří hledají půvabné, užitečné a netradiční plemeno slepice.

 

Chov a péče o plemeno

Chov není složitý, pokud dodržujeme základní pravidla pro jejich krmení a dostatečný prostor pro chov.

Češky jsou odolné slepice, které snášejí dobře i chladnější klima. Je však třeba je chránit před vlhkostí, která může způsobit plísně, parazity nebo nemoci. Kurník by měl být suchý, čistý a dezinfikovaný. Podestýlka by měla být pravidelně měněna a likvidována.

Měly by mít k dispozici dostatek prostoru pro pohyb, hledání potravy a sociální interakci. Ideální je poskytnout jim výběh, kde budou mít přístup k zelenému krmení, písku, kamenům a dalším přírodním materiálům.

Výběh by měl být oplocený a zabezpečený proti útokům lišek, psů, koček, dravců nebo jiných nepřátel. Češky by měly být také chráněny před stresovými faktory, jako jsou hluk, náhlé změny teploty, nedostatek vody nebo krmiva, agresivní jedinci nebo predátoři. Stres může negativně ovlivnit jejich imunitu, nosnost, kvalitu vajec nebo maso.

Potřebují vyváženou a pestrou stravu, která jim zajistí dostatek energie, bílkovin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Základem krmiva je zrní, které by mělo tvořit asi 60 % celkového příjmu potravy.

Zrní může být pšenice, ječmen, kukuřice, oves nebo směs zrnin. Dále je vhodné podávat krmnou směs pro nosnice, která obsahuje další složky, jako jsou sója, slunečnice, řepka, luštěniny, olejnaté rostliny, kvasnice, vápník, fosfor, sůl a další.

Krmná směs by měla tvořit asi 30 % celkového příjmu potravy. Důležitou součástí krmiva je také zelené krmení, které dodává češkám vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Zelené krmení může být tráva, kopřiva, vojtěška, řebříček, jetel, pampeliška, mrkev, zelí, salát a další. Zelené krmení by mělo tvořit asi 10 % celkového příjmu potravy.

Kromě toho je nutné zajistit dostatek čerstvé a čisté vody, kterou by měly mít k dispozici po celý den. Voda je nezbytná pro správnou funkci trávicího, vylučovacího a reprodukčního systému. Voda by měla být podávána v nádobách,

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Česká slepice zlatě kropenatá – Wikipedie [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_slepice_zlat%C4%9B_kropenat%C3%A1

Česká slepice [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.klubceskychslepic.cz/ceskaslepice/