Blechy u slepic: jaká jsou rizika?

Belchy jsou malí paraziti, kteří se živí krví nebo peřím slepic a mohou jim způsobovat různé zdravotní problémy. V tomto článku se dozvíte, jak poznat, zda jsou vaše slepice napadeny blechami, jak se jich zbavit a jak jim předcházet. Pojďme na to!

Blechy u slepic

Jak poznat blechy u slepic?

Slepice blechy se vyskytují v různých druzích, které se liší velikostí, barvou a způsobem života.

Některé blechy žijí na těle slepic a kladou tam i svá vajíčka, jiné se na slepice přisají jen na krátkou dobu a zbytek času tráví v podestýlce, hnízdech nebo jiných úkrytech. Mezi nejčastější druhy slepice blech patří:

  • Čmelík kuří: je malý roztoč, který se živí krví slepic. Má světle hnědou barvu a je těžko viditelný pouhým okem. V noci se přisaje na slepice a ve dne se skrývá v různých škvírách a mezerách v kurníku. Kladou svá vajíčka do peří nebo do podestýlky. Čmelíci u slepic můžete poznat podle toho, že slepice jsou neklidné, podrážděné, oslabené a mají sníženou snášku. Čmelíci mohou být také přenašeči dalších chorob, jako je ptačí pseudomor, ptačí cholera nebo neštovice.
  • Všenka: je parazitický hmyz, který se živí peřím a kůží slepic. Má tmavou barvu a je viditelný pouhým okem. Žije na těle slepic a kladou tam i svá vajíčka, která jsou přichycena k peří. Všenky způsobují slepicím svědění, podráždění, ztrátu peří a mohou vést k úbytku hmotnosti a snížení snášky.
  • Blecha kuří: je parazitický hmyz, který se živí krví slepic. Má černou nebo hnědou barvu a je viditelný pouhým okem. Přisaje se na slepice jen na krátkou dobu a zbytek času tráví v podestýlce, hnízdech nebo jiných úkrytech. Kladou svá vajíčka do podestýlky nebo do peří. Blechy kuří způsobují slepicím svědění, podráždění, anémii a mohou být také přenašeči dalších chorob, jako je ptačí mor nebo salmonelóza .
 

Jak se zbavit blech u slepic?

Pokud zjistíte, že vaše slepice jsou napadeny blechami, je potřeba co nejdříve začít s jejich hubením, aby nedošlo k jejich rozmnožení a zhoršení zdravotního stavu slepic.

K hubení slepice blech můžete použít různé metody, jako jsou:

  • Mechanická očista: spočívá v tom, že odstraníte všechny zdroje potravy a úkrytu pro blechy, jako je podestýlka, hnízda, bidla, hřady, dřevěné konstrukce nebo různé mezery a škvírky v kurníku. Všechno co vyhodíte, je vhodné spálit nebo jinak zlikvidovat. Kurník pak vydezinfikujte vápnem nebo jiným prostředkem.
  • Chemická očista - spočívá v tom, že použijete nějaký insekticidní přípravek, který zabije blechy a jejich vajíčka. Můžete použít například arpalit, biolit, permethrin nebo jiný prostředek, který je určený pro hubení parazitů u drůbeže. Přípravek nastříkejte na slepice, peří, podestýlku, hnízda, bidla, hřady a všechna místa, kde se mohou blechy skrývat. Dodržujte přesně návod k použití a opakujte postřik podle potřeby.
  • Biologická očista: spočívá v tom, že použijete nějaký přírodní prostředek, který odpuzuje nebo hubí blechy. Můžete použít například křemelina, která naruší ochrannou vrstvu těla hmyzu a způsobí jeho dehydrataci. Křemelinu vysypte do podestýlky, hnízd, bidel, hřadů a na slepice. Můžete také použít nějaké bylinky, které mají antiseptické, protizánětlivé nebo odpuzující účinky, jako je například levandule, máta, tymián, pelyněk nebo pampeliška. Bylinky můžete dát do podestýlky, hnízd, bidel, hřadů nebo je nabídnout slepicím k požití.
 

Jak předcházet napadením blech u slepic?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout problémům s blechami, je prevence.

Aby jste zabránili napadení slepic blechami, je potřeba dodržovat následující opatření:

1) Udržujte čistotu kurníku 

Pravidelně uklízejte a dezinfikujte kurník, podestýlku, hnízda, bidla, hřady a všechna místa, kde se mohou blechy skrývat.

Používejte materiály, které jsou snadno čistitelné a neumožňují usazování blech, jako je například plast, kov nebo beton. Pokud možno, vyměňte dřevěná snášková hnízda za plastová.

2) Omezte přístup divokého ptactva 

Divoké ptáci mohou být zdrojem nákazy blechami, proto je vhodné zabránit jejich kontaktu se slepicemi. Krmení pro slepice dejte tak, aby k němu ostatní ptáci neměli přístup.

Pokud možno, zamezte vletu ptáků do kurníku nebo do výběhu. Můžete použít například sítě, dráty nebo jiné bariéry.

banner blog bovram

3) Posilujte imunitu slepic 

Zdravé a odolné slepice jsou méně náchylné k napadení blechami, proto je důležité zajistit jim dostatečnou výživu, vitamíny, minerály a vodu.

Krmte slepice kvalitním krmivem, které obsahuje všechny potřebné živiny.

Přidávejte do krmiva nebo do vody nějaké přírodní posilovače imunity, jako je například česnek, jablečný ocet nebo med.

4) Kontrolujte stav slepic

Pravidelně prohlížejte slepice, zda nemají nějaké známky napadení blechami, jako je svědění, podráždění, ztráta peří, anémie nebo oslabení.

Pokud zjistíte, že některá slepice je napadená, oddělte ji od ostatních a začněte s její léčbou. Pokud je napadení rozsáhlé, ošetřete všechny slepice a kurník.

TIp na čtení:

Zdroje článku:

Backyard Chickens May Have Mites, Lice and Fleas [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://entomologytoday.org/2015/04/13/backyard-chickens-may-have-mites-lice-and-fleas/

Backyard Chickens and Fleas - Tilly's Nest [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.tillysnest.com/2013/07/backyard-chickens-and-fleas-html/

Stickfast fleas: control and eradication | Agriculture and Food [online]. [cit. 18. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.agric.wa.gov.au/livestock-parasites/stickfast-fleas-control-and-eradication