Bažant královský

Bažant královský, známý svou nádhernou kresbou a majestátním vzezřením, je jedním z nejvýraznějších příslušníků svého druhu. Tento článek poskytuje přehled jeho biologie, chování a významu v přírodě a pro člověka.

bazant-kralovsky

Biologie a vzhled

Bažant královský je snadno rozpoznatelný díky svému pestrobarevnému peří a dlouhému, okázalému ocasu.

Dosahuje délky až 90 cm, s výrazným rozdílem mezi pohlavími, kdy samci jsou větší a barevnější než samice.

Tito ptáci se přirozeně vyskytují v lesnatých oblastech Asie, přičemž jejich přesné geografické rozšíření zahrnuje oblasti od východního Kazachstánu až po Čínu.

Vědecké klasifikace

  • Název: Bažant královský
  • Latinský název: Syrmaticus reevesii
  • Rozměry: Kohout dosahuje délky až 240 cm, z toho však připadá více než 170 cm na extrémně dlouhý, stříbrošedý ocas s příčnými hnědými proužky. Slepice měří 60–70 cm.
  • Barva: Kohout je se svým „šupinatým“ peřím zlaté, bílé nebo červené barvy velmi nápadný. Slepice je nenápadnější, hnědé barvy s tmavými vlnkami.
  • Rozšíření: Původně se vyskytoval v horských a podhorských lesích střední a severní Číny. V současnosti je rozšířen i v dalších částech Asie, Evropy a Ameriky.
  • Způsob života: Bažant královský je stálý pták. Žije v otevřených lesích, polních kulturách a zahradách. Je aktivní přes den, kdy se živí rostlinnou potravou, jako jsou listy, semena a plody.
  • Tok: V období toku, které probíhá na jaře, se kohouti shromažďují na tokaništích. Tam se předvádějí slepicím, roztahují ocas a hlasitě kokrhají.
  • Rozmnožování: Slepice snáší 8–15 vajec, která inkubuje sama po dobu 23–25 dnů. Mláďata jsou nekrmivá a opouštějí hnízdo po 12–14 dnech.
  • Ohrožení: Bažant královský je v České republice zařazen do kategorie zranitelný. Jeho populace je stabilní, ale v některých oblastech může být ohrožena změnou zemědělských postupů nebo predátory.
 

Chování a životní cyklus

Bažant královský je známý svým teritoriálním chováním, zejména v období rozmnožování.

Samci provádějí nápadné námluvné rituály, aby přilákali samice. Jejich strava se skládá hlavně z rostlin, semínek a občas hmyzu.

V oblasti reprodukce jsou samice zodpovědné za hnízdění a péči o potomstvo.

Životní cyklus bažanta královského je charakteristický sezónní migrací, kdy ptáci hledají optimální podmínky pro život a rozmnožování.

Význam pro člověka a ochrana

Bažant královský má důležité místo v myslivosti a je ceněn pro své maso a pera. Jeho přítomnost v ekosystému má klíčovou roli pro udržení biodiverzity.

Nicméně, v důsledku ztráty přirozeného prostředí a nadměrného lovu čelí některé populace poklesu.

Ochranná opatření se zaměřují na záchranu jejich přirozeného prostředí a regulaci lovu.

banner blog bovram

Pokud hledáte kvalitní krmení, doporučujeme vyzkoušet Krmivo Energys pro bažanty.

Zdroje článku:

Bažant královský – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%BEant_kr%C3%A1lovsk%C3%BD