Čím krmit kachny? Jaké krmivo vybrat?

Krmení kachen je běžnou a oblíbenou činností pro návštěvníky parků a jezírek po celém světě. Nicméně, málokdo si uvědomuje, že typ a kvalita potravy, kterou kachnám nabízíme, má zásadní vliv na jejich zdraví a životní prostředí. V tomto článku se zaměříme na to, jaké potraviny jsou pro kachny nejlepší a proč bychom se měli vyhnout klasickému kousku chleba, který mnozí z nás považují za ideální pochoutku pro tyto opeřené přátele. Od zdravějších alternativ, jako jsou ovesné vločky nebo hrách, až po důležité informace o dopadech nevhodné stravy na kachny a ekosystém jezírek, tento článek poskytne ucelený přehled o správném krmení kachen.

cim-krmit-kachny

Čím krmit kachny?

Pokud chcete kachny nakrmit doma, je důležité dodržovat několik zásad:

1) Vyberte si vhodné krmivo pro kachny

Ideálním krmivem pro kachny je rostlinná složka, která v přírodě činí až 90% z jejich jídelníčku. Pokud tedy chcete kachny nakrmit bez obav, je vhodné donést jim různé druhy obilovin (např. oves, pšenice, žito), které je vhodnější než samotné pečivo, salát či nakrájené zeleninové odřezky. 

Pochutnají si ale i na bramborách či řepě. Kachny rády uvítají mražený hrášek a kukuřici, které není nutné vařit. 

Skvělým krmivem pro ně budou také granule vhodné pro ptáky, které se dají běžně koupit v obchodech zaměřených na chov domácích zvířat.

banner blog bovram

 

2) Snažte se vyhnout pečivu a sladkým pochutinám

Pečivo má pro ptáky nulovou výživovou hodnotu, neboť neobsahuje důležité minerální látky ani vitamíny. Naopak je „bohaté“ na sacharidy, které labutím vysílají signál, že jejich žaludek je sytý. 

Ve skutečnosti ale ptáci strádají. Zároveň pečivo obsahuje sůl a koření, které nedělá dobře citlivým labutím nebo kachním žaludkům. Nutno podotknout, že pečivo může mít fatální důsledky pro mláďata, která při nadměrné konzumaci pečiva mohou trpět deformacemi peří a křídla. 

Následně ptáci nemohou létat, a tudíž je pro ně obtížné najít potravu.

3) Ujistěte že mají dostatek čisté vody

Voda je nezbytná pro spravedlivý fungování organismus ptáků i lidí. Kachny potřebují pravidelně mnoho pitných možností a čistou vodu.

Pokud máte doma více kachňat ve stejném prostoru, může dojít ke konfliktům o pitnou vodu. Proto je dobré zajistit každému ptákovi svůj osobní pitní úkolku nebo pohár s vodou.

Doporučujeme zakoupit krmítka a napáječky.

 

4) Pravidelné krmení

Kachny jsou inteligentní a sociální ptáci, kteří si rádi užívají různé druhy potravy. Pokud chcete kachny krmit doma, je dobré dodržovat pravidelný režim krmení, který by měl být přizpůsoben ročním obdobím a potřebám ptáků.

Například v zimě by měly kachny dostávat více obilovin a granulí, které jim poskytují teplo a energii. V létě by měly kachny dostávat více zeleniny a ovoce, které jim dodávají vitamíny a vlhkost.

Kachny také ocení, když jim občas přinesete nějakou speciální pochoutku, jako jsou červi, hmyz, ryby nebo maso. Tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny a tuky, které jsou důležité pro růst a vývoj kachňat. Nicméně je třeba je podávat s mírou, aby nedošlo k obezitě nebo zažívacím potížím.

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro kachny od značky Energys.

5) Respektujte jejich přirozené chování

Kachny jsou zvědavý ptáci, kteří rádi prozkoumávají své okolí a hledají potravu. Pokud chcete kachny krmit doma, je dobré jim poskytnout dostatek prostoru a bezpečí, kde se mohou volně pohybovat a bavit se.

Potřebují mít také přístup k vodní ploše, kde se mohou koupat, čistit a napít. Voda by měla být čistá a pravidelně měněna, aby se zabránilo šíření nemocí a parazitů.

Pokud chcete kachny krmit doma, je dobré mít více než jednu kachnu, aby se nenudily a necítily se osamělé. Kachny si také vytvářejí pevné vazby s lidmi, kteří se o ně starají a krmit je. Pokud chcete kachny krmit doma, je dobré jim věnovat pozornost a laskavost, aby si vás oblíbily a důvěřovaly vám.

banner blog bovram

Zdroje článku:

The DOs and DON’Ts of Feeding Ducks | Frisco Public Library [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://friscolibrary.com/blogs/post/the-dos-and-donts-of-feeding-ducks/

What should I feed my ducks? – RSPCA Knowledgebase [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/what-should-i-feed-my-ducks/

What to feed ducks | BBC Good Food [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-feed-ducks